02.08.2024.

09:00

Foto: Shutterstock/grafika

Vesti

Beograd će za Ekspo dobiti i "brodove-hotele": U planu dve lokacije na Savi i jedna na Dunavu


Predmet rada izabranog ponuđača je izrada Studije sa idejnim konceptom dispozicije plutajućih objekata, odnosno brodova-hotela za potrebe dodatnih smeštajnih kapaciteta tokom trajanja međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo Belgrade 2027.

Ponuđač će u saradnji sa naručiocem izabrati tri potencijalne lokacije, od kojih dve na reci Savi a jednu na reci Dunav, na kojima je moguće odrediti pet priveznih mesta u kontinuitetu, za privez najviše do dva broda-hotela dužine do 135 m i širine do 12 m, po priveznom mestu.
Rok za prijavu na tender je 4. septembar.

Informer

Inače, prema Ekspo 2027 Master planu, očekuje se da izložbu poseti više od 2,7 miliona pojedinačnih posetilaca.
U tom smislu, kako se dodaje u tenderskoj dokumetaciji, potrebno je osim postojećih hotela i drugih raspoloživih smeštaja, obezbediti dodatne smeštajne kapacitete za sve zainteresovane posetioce.

- Po ugledu na rešenja primenjena prilikom organizacije drugih događaja sličnih razmera širom sveta, dodatni smeštajni kpaciteti privremenog karaktera mogu se ostvariti stacioniranjem putničkih brodova namenjenih za višednevna krstarenja, ili drugih odgovarajućih plutajućih objekata koji bi u periodu od 12 meseci (decembar 2026 – novembar 2027) bili u funkciji brodova-hotela - navodi se.