03.08.2024.

06:55

Foto: Informer

Vesti

Predvideo rat u Ukrajini, a njegove reči i danas lede krv u žilama! Tri godine od smrti Miroslava Lazanskog

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. 

Bio je srpski novinar, vojnopolitički komentator, političar i diplomata. Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sredinom 2019. godine, imenovan je za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet.

Novinarska karijera

Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond Weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

Informer

 

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komadanta ratne mornarice ŠSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije - maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije - Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Za ambasadora Srbije u Moskvi imenovan je u julu 2019. godine.

Njegove reči i dalje se pamte

Još za života su se reči i analize Miroslava Lazanskog pažljivo slušale, a mnogi su zaboravili kada je ispričao detalje misterioznih poslednjih trenutaka života jednog od omiljenih oficira Adolfa Hitlera, Ervina Romela.

Lazanski je u jednom intervju rekao da priča teška i da neće naići na simpatije gledalaca, a mnogi su ostali zatečeni onim što je izgovorio tada.

– Romel je bio najpopularniji nemački general u Drugom svetskom ratu i pala je sumnja jednom na njega da je on bio upravo taj koji je hteo Hitlera da ubije, odnosno da je on učestvovao u toj akciji. Jednog dana, dok je bio na odmoru, došla su dva oficira Gestapoa u njegovu kuću sa crnim mantilima, a jedan oficir je izvadio pištolj i stavio na sto – kazao je tada i dodao:

– Romel mu je pištolj vratio i rekao “hvala, imam svoj”. Otišao je u svoj kabinet sobu i napisao oproštajno pismo, a dva oficira su sedela u foteljama ispred kabineta. Odjeknuo je pucanj, oni su ustali, salutirali i otišli. Nemci imaju vojnički karakter – ispričao je Lazanski.

Informer

 

Predvideo rat u Ukrajini?

Lazanski napisao je 2014. godine tekst, koji danas zvuči gotovo proročki imajući u vidu razvoj situacije u Ukrajini.

Lazanski je tada najavio da će u slučaju rata u Ukrajini ta zemlja biti podeljena na dva dela, a kao moguću liniju podele naveo je reku Dnjepar.

- Možemo li da pretpostavimo, sada možda zvuči fantastično, da će u nekom budućem vremenu neki događaji u Rusiji i neki događaji u Ukrajini dovesti do toga da ove dve države opet požele da se ujedine? Ili suprotno, zašto ono što je započelo sa Jugoslavijom 1991. godine, i odmah zatim sa Sovjetskim Savezom i Čehoslovačkom, ne može da se nastavi dalje? Odakle uverenje da će Evropa večno biti stabilna - zapitao je. 

On je tada pitao i sledeće - zašto i Ukrajina ne bi mogla da se raspadne.

- Istina, ona je već ostala bez Krima, jer tamo je od 1991. postojala nezadovoljna politička grupacija koja je težila ujedinjenju sa Rusijom i sada je to i dočekala. U istočnoj Ukrajini, uz Ruse i većina Ukrajinaca govori ruski jezik, no to više liči na Irce koji govore engleski, ali sebe smatraju Ircima, ili kao u Belgiji gde polovina stanovništva govori francuski, a sebe smatra Belgijancima - tvrdio je.

Informer

 

Lazanski je tada istakao da je sve moguće ako NATO uđe u Ukrajinu i pokuša da se približi njenim istočnim granicama.

- To je nož pod trbuhom Rusije. Moskva bi trenutno vojno intervenisala i uzela prostor do reke Dnjepar, čime bi Ukrajina bila podeljena. I zbog toga neće biti nikakvog rata između NATO-a i Rusije, jer je Rusija vojno superiorna u tom delu Evrope, a širenje NATO-a na istok pokazaće se kao velika greška Vašingtona - napisao je tada Lazanski

Porodica

Njegov otac je bio inženjerski potporučnik, Vladimir Lazanski, poreklom Slovenac. Završio je 66. klasu Vojne akademije u Beogradu.

Tetka Miroslava Lazanskog, Biljana Plavšić bila je bivši predsednik Republike Srpske.

U logoru Jasenovac ubijeni su mu deda i stric.

Malo toga se zna o njegovom privatnom životu. Poznato je da se Lazanski samo jednom ženio. Sa suprugom je 1990. godine dobio sina Aleksandra koji je stasao u rezervnog potporučnika Vojske Srbije.