02.08.2024.

15:53

Foto: Printscreen You Tube

Vesti

Nana je jedan od dva terapijska psa u Srbiji: Pomaže mališanima da prebrode izazove, a evo kako je to postala

Terapija sa specijalno obučenim psima nije novina u svetu, ali je svakako retkost u našoj zemlji. 

Nana je trogodišnja labradorka i jedna je od dva terapeutska psa trenutno u Srbiji. Upoznala su je brojna deca sa smetnjama u razvoju, kao i mališani u vrtićima.

Kako je Nana postala terapijski pas

Dok su psi još u leglu kreće se sa određenim pripremama, objasnio je za "Radio-televiziju Vojvodine" Svetozar Stevin iz Udruženja "Prijateljska šapa", inače fizioterapeut.

- Procena počinje bukvalno dok su još štenci u leglu, počinju prve bihevioralne procene i tada se proverava kakvog su temperamenta, kakav im je karakter, gde bi mogli da idu, na kakvu dalju obuku - da li za terapijske pse, za pse vodiče slepih i slabovidih lica ili za pse pomagače - kaže Stevin.

Informer

 

Veoma je važno znati da nije svaka krvna linija pasa predodređena za ovaj vid službe. Pas terapeut može biti bilo koja vrsta psa, ali praksa je pokazala da su to ipak najčešće labradori ili zlatni retriveri.

- Terapijski psi su psi čiji je zadatak da rade sa različitom decom, sa različitim uzrastima, različitim poteškoćama. To su kod nas deca koja imaju spektar autizma, sa cerebralnom paralizom, što znači da imamo decu koja imaju kognitivne poteškoće, decu koja imaju motoričke poteškoće i na različite načine pas mora da bude naviknut i naučen da pomogne detetu u datom trenutku - objašnjava Stevin.

Jasno je da je uticaj terapeutskog psa na decu sa posebnim potrebama duboko pozitivan, svaki osmeh, svaki napredak i trenutak radosti svedoče o neverovatnoj snazi, ljubavi i razumevanju.