02.08.2024.

16:48

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Lučić: Junajted Grupa se hvali prvostepenim presudama koje nisu pravosnažne

Lučić za Tanjug podseća da je u pitanju tužba protiv Junajted grupe za nepošteno tržišno ponašanje i nelojalnu konkurenciju.

- Očigledno je da na tržištu poslednjih šest godina imate jednog operatera koji ima više od 40 odsto tržišnog učešća - to je SBB, a da isti vlasnik SBB-a, Junajted Grupa, ima dva informativna kanala koji kontinuirano napadaju direktnu konkurenciju SBB-a, odnosno Telekom Srbiju - rekao je Lučić.

Lučić ističe da će se Telekom Srbija žaliti Privrednom apelacionom sudu.

-Nadam se da će Privredni sud treći put imati hrabrosti da ovakvo jedno, po nama evidentno, nefer tržišno ponašanje konstatuje i da razume da Junajted Grupa ima neku kompleksnu strukturu funkcionisanja. Da su njihovi kanali fiktivno u Luksemburgu, ali da je sve to jedna njihova pravna igra, kako bi se lakše branili u ovakvim sudskim slučajevima - naglasio je. 

Lučić je izrazio nadu da će apelacioni sud prihvatiti žalbu, a da će, kako kaže, nakon toga Privredni sud imati hrabrosti da donese odluku, kojom će ukazati na slučaj nelojalne konkurencije.

- Ne postoji nijedan evropski primer da neko u bilo kojoj industrijskoj grani, ne samo u telekomunikacijama, ima oko 40 odsto tržišnog učešća, a da onda otvori dva kanala i kontinuirano radi negativnu kampanju protiv konkurencije - kazao je Lučić.

Dodaje da je Junajted Grupa, putem svojih kanala, samo prošle godine imala više od 1.300 negativnih objava o Telekomu Srbije.

Telekom Srbija je u decembru 2020. godine podnela tužbu, a povod je bilo negativno izveštavanje medija N1 i Nova.rs o poslovanju te kompanije u periodu između juna i avgusta 2020. godine.  
Privredni sud u Beogradu je, nakon prvobitne odluke u maju 2022. godine, po drugi put odbacio tezu Telekoma Srbija da je njihovo izveštavanje akt nelojalne konkurencije.