03.08.2024.

08:41

Foto: Printscreen

Vesti

Na Petrovačkoj cesti sam osetio da se nikad nećemo vratiti! Potresna ispovest Srbina koji je preživeo "Oluju": Samo je smrt je jača od ovog bola (VIDEO)

Kada su konvojima krenuli, ne znajući kuda idu, ostavljajući svoja ognjišta, srpski narod je bio izmučen i progrnan od strane ustaške ruke. Jedan od tih je i Stanko Bjelobaba, koji je sa svojom suprugom i dvoje dece u koloni otišao od svog doma. 

- Bilo nas je oko 250.000 koji smo proterani u istom danu i koji smo nakon nekoliko dana stigli u Srbiju. Putovalo se i po 10 dana,vrlo teško, po visokim temperaturama i nije bilo lako. Bilo je malo dece, u lično mom auto je bilo dete od samo 25 dana! Nakon svakih 25 kilometara, zbog tog deteta sma morao da stajem i tražim mleko da bi to dete preživelo - započeo je svoju potresnu ispovest Bjelobaba.

Kako je naveo, u Majdanpeku su pronašli svoj novi dom, a sugrađani su ih lepo dočekali.

- Došao sam sa suprugom i dvoje dece, moj sin od 15 godina je dovezao automobil. Ovde u Majdanpeku je bilo oko 90 izbeglica koji smo bili smešteni u Sportskom centru, a nakon godinu dana smo bili premešteni u barake gde je svako dobio po sobu.. - rekao je naš sagovornik i dodao:

- Ja sam ostavio veliku kuću i na dobrom mestu. Imao sam dobar posao, ali desilo se šta se desilo. Živeli smo dobro, i iz jednog velikog izobilja stigli smo u mesto gde su nas dočekali ljudski i pošteno, ali nas u Srbiji je bilo mnogo, oko milion izbeglica pa se nije moglo svima udovoljiti.

Sa suzama u očima, ističe da nikome ne želi da preživi ono što se dogodilo tokom zločinačke akcije "Oluja" te 1995.godine.

- Kada ostavljaš sve za sobom mi je bio najteži trenutak u životu. Ne daj Bože nikome! Ne želim da se ikad ikome to desi, ni mojim prijateljima ni neprijateljima. Samo je smrt je jača od ove boli. Kada sam stigao u Bosnu, na Petrovačkoj cesti sam osetio da se nikad nećemo vratiti - navodi Bjelobaba.

Ističe, da zna da mu povratka nema u svoj rodni kraj, ali da je Srbija njegova zemlja. 

- Bio sam četiri puta u svom rodnom mestu, ali kada sam video tu garež, video sam da tamo više meni nema života! To se vratiti ne može, pomirio sam se sa tim. Ja sam Srbin i došao sam u moju Srbiju, i možda ja moju zemlju Srbiju volim više od mnogih koji su ovde rođeni - zaključuje Bjelobaba za Informer.