03.08.2024.

11:49

Foto: Shutterstock, Pexels

Vesti

Kako da znate da li ste prehlađeni ili imate koronu?! Doktorka otkrila četiri ključna simptoma: "Decu muči drugi virus!"

Doktorka Bojana Aćimović iz Hitne pomoći rekla je da ukoliko se javi povišena temperatura, bol u grlu i zapušen nos – treba mirovati i uzeti paracetamol ili brufen i što više tečnosti. I dalje ima kovid pozitivnih pacijenata, ukazuje doktorka.

- Kada se javi povišna temperatura, preko 37 stepeni, opšta slabost i malaksalost, bol u grlu i zapušen nos – to su najčešće i dalje simptomi virusne infekcije izazvane kovid virusom - ukazuje Aćimovićeva.

Prema njenim rečima, u takvim situacijama potrebno je da mirujemo, te da uzmemo paracetamol ili brufen, što više tečnosti da što pre prođe temperatura i virusna infekcija", napominje doktorka.

Informer

 

Šta ako dete povraća

U letnjem periodu, karakteristično kod dece je povišena temperatura, opšta slabost, dijareja i mučnina – reč je o adeno ili rota virusu.

- Deca su uvek izloženija nekim dehidracijama. Ako dete više povraća ili ima više dijareja mora da ide kod pedijatra - savetuje dr Aćimović.

Prema njenim rečima Hitna pomoć je tokom noći intervenisala 87 puta, od toga 17 na javnom mestu.