04.08.2024.

13:07

Foto: informer/printscreen

Vesti

Vrelini se ne vidi kraj, a o osveženju ni govora! Dramatično upozorenje meteorologa: U Srbiju stiže "Lucifer", evo tačno i kad

Kako objašnjava meteorolog Ivan Ristić, visinski ciklon na istoku Evrope odložio je kratko početak vrelog afričkog talasa, te će danas i sutra biti relativno prijatno. Ipak, već od srede čeka nas rast temperature.

- Od srede 7. avgusta svaki dan sve toplije, tako da za sledeći vikend maksimumi će biti blizu 40 stepeni. Najnovija prognoza ECMWF modela prognozira za utorak 13. avgust maksimalne temperature oko 40 stepeni u većem delu Srbije, takođe, ja lično za sada ne vidim kraj toplotnog talasa - napisao je Ristić u novoj prognozi.

Nakon toga on je najavio i dolazak toplotnog talasa pod popularnim nazivom "Lucifer" koji je mnogo jači od Harona koji smo imali u julu ove godine.

- ECMWF mape za 11, 12. i 13. avgust pokazuju da će maksimalne temperature biti između 35 i 40, takođe se nazire izvesno osveženje oko 15. avgusta- poručuje on napominjući da će više detalja biti poznato kako vreme bude odmicalo.

Informer

 

On dodaje da će se centar toplog vazduha nalaziti iznad Balkana, te će ove vrele temperature pogoditi i Srbiju.

- Maksimalne temperature na 2m blizu 40 stepeni, o nekom bitnijem osveženju ili kiši sredinom meseca sa ovakvim prognostičkim materijalom za sada nažalost nema ni govora. Pratimo i prognoziramo! - poručuje Ristić putem Fejsbuka.

RHMZ upozorava na veoma opasnu pojavu

Novi toplotni talas počinje u četvrtak i petak u pojedinim delovima Srbije. Prema najavi RHMZ, toplotni talas počinje u četvrtak u:

- Bačkoj
- Banatu
- Istočnoj Srbiji

U petak će toplotni talas početi u:

- Sremu
- Beogradu
- Zapadnoj Srbiji
- Pomoravlju
- Kosovu i Metohiji

- Upozorenje: Topli talas u trajanju od najmanje 5 uzastopnih dana. S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena - stoji u saopštenju RHMZ.