05.08.2024.

10:26

Foto: EPA

Vesti

Uprkos velikoj zaradi: Đaci neće u zidare, tesare i stolare

Potraga za zidarima i majstorima različitih profila skoro da je postala nemoguća misija. A nedostaju nam i bravari, auto-električari, mesari, trgovci, konobari, kuvari, poslastičari, obućari, krojači. Nedostatak radne snage u pojedinim profesijama je toliki da je neophodno da se napravi stručna analiza, ali i ozbiljan plan.

Za građevinskog operatera htela bi da se školuju samo tri učenika. Iako im je posao zagarantovan, Građevinska škola u Beogradu već nekoliko godina ne može da upiše odeljenje koje obrazuje zidare, armirače i tesare.

Direktor te škole Rade Zejak se nada da će im se u drugom upisnom roku prijaviti još nekoliko đaka, kako bi ponovo zaživeo taj smer.

Jeste taj rad naporan, ali može se reći da su zarade poslednjih godina enormno skočile za ovu vrstu profila. Tako da oni koji bi se odlučili da rade na tim poslovima, njihove zarade bi išle preko 1.500 evra za početnike, a preko 2.000 evra već sa nekim radnim iskustvom“, kaže direktor Građevinske škole.

I u Tehničkoj školi “Drvo art“ na Dorćolu muče muku sa jednim smerom. Trenutno dvanaestoro učenika želi u stolare, a potrebno je 15 da se formira odeljenje.

Ja verujem da će to odeljenje svakako biti formirano zato što već imamo pozive zainteresovanih roditelja i učenika i takođe tu je i drugi krug. Imamo i pozive učenika koji su se u toku prvog razreda školovali u nekim drugim školama“, istakla je direktorka Tehničke škole "Drvo art" Zorica Đoković.

Motivacija kroz dualno obrazovanje i stipendije

Nedostaju nam i bravari, auto-električari, mesari, trgovci, konobari, kuvari, poslastičari, obućari, industrijski i modni krojači.

U Privrednoj komori kažu da su u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje i Nacionalnom službom za zapošljavanje napravili listu deficitarnih obrazovnih profila sa ciljem da motivišu mlade da se opredele za školovanje za te obrazovane profile.

Da bi mlade motivisala da se više bave ovim poslovima, Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila uredbu o podršci dualnom obrazovanju i učenju kroz rad.

Privreda je izrazila želju koliko joj učenika treba, odnosno koliko je spremna da primi na rad kod sebe i za učenike koji budu odabrani to će se desiti već u septembru naredne školske godine. Škole će dostavljati njihove podatke nakon što se naprave ugovori između kompanija, škole i roditelja tih učenika i ti učenici će dobijati stipendiju za sve tri godine školovanja, devet meseci godišnje“, rekla je direktorka Tehničke škole "Drvo art" Zorica Đoković.

Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje trenutno pripremaju objedinjenu listu potreba poslodavaca za narednih pet godina.

Jedan od razloga pravljanja liste je i Ekspo 2027. koji već sada ima potrebu za radnicima u oblasti građevinarstva, a tražiće se i ugostitelji, hotelijeri...

Tagovi: