05.08.2024.

14:51

Foto: Informer

Vesti

Na pomolu veliki projekat za Srbiju: Do 2027. godine biće završen gasovod koji povezuje našu zemlju sa važnim koridorom

Pošto nacionalni gasni transportni sistemi Srbije i Rumunije trenutno nisu povezani njegovom izgradnjom trebalo bi da se obezbedi veza između gasnog koridora BRUA (Bugarska, Rumunija, Mađarska i Austrija) i tehnološkog čvora Mokrin u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Kladovu, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju u vezi sa projektom njegove izgradnje sa ministrom energetike Rumunije Sebastijanom Burdužom.

- Naša saradnja u oblasti energetike duže od pet decenija predstavlja važan oslonac sigurnosti snabdevanja električnom energijom za građane i privredu u obe države, o čemu govori i podatak da je y 2023. čak 28 odsto ukupne razmene činila trgovina električnom energijom. Gasna interkonekcija Srbija-Rumunija je kapaciteta 1,6 milijardi kubnih metara, a sa njom počinje nova etapa energetske saradnje naših zemalja - rekla je ministarka.

Zahvaljujuću povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Severnom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti zemalja centralne i istočne Evrope kada je snabdevanje gasom u pitanju.

U Srbiji će ovaj dvosmerni gasovod za prenos prirodnog gasa biti dužine 13, a u Rumuniji približno 86 kilometara. Projektovan kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa, a deonica sa srpske strane biće završena do 2027. godine.

- Rumunija i Srbija su napravile važan korak ka međusobnom povezivanju sistema za prenos prirodnog gasa. Memorandum predstavlja osnovu za obe zemlje da započnu investiciju BRUA-Mokrin. Istovremeno, blisko sarađujemo na ubrzanju elektroenergetskih interkonekcija, imajući sve preduslove za potpuni završetak veze Rešica-Pančevo u prvoj polovini 2025. godine. Neophodno je da energija lako teče između naših zemalja, obezbeđujući dve ključne stvari: pravo, konkurentno tržište koje će potrošačima doneti povoljnu cenu, zatim energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora snabdevanja, pozicioniranje Rumunije kao regionalnog lidera u energetskom sektoru i pružaoca geopolitičke stabilnosti. Ovi kombinovani elementi, kao i sama investicija u infrastrukturu, stvaraju poverenje i ekonomski rast, radna mesta i razvoj za ceo region - rekao je ministar energetike Sebastijan Burduža.

Tagovi: