05.08.2024.

14:58

Foto: Denis Živković

Vesti

Mališani iz Austrije i Republike Srpske zajedno na Ceru i Mišaru

Ministar Milićević istakao je da je cilj ovog i sličnih kampova koji se održavaju širom Srbije da se ojačaju postojeće i stvore još čvršće veze između matice i sunarodnika koji žive van Srbije.

- Upravo kroz ovakve događaje, manifestacije, okupljanja, akcenat stavljamo na naše mlade sunarodnike, mališane koji žive van Srbije. Prošle godine je to bio pionirski poduhvat, ove godine 22 kampa, 18 opština i gradova na teritoriji Republike i oko 5.000 mališana će biti uključeno u čitav projekat. Cilj je da mališani koji žive van Srbije kroz upoznavanje kulture istorije, tradicije unutrašnjosti Srbije uče o kulturi i istoriji našeg naroda. Želja nam je da kampove iskoriste da nauče još bolje ćirilicu i srpski jezik i da širom sveta tamo gde žive budu čuvari našeg identiteta i tradicije  - istakao je ministar Milićević.

On je posebno naglasio važnost da u ovim kampovima učestvuju i deca iz Republike Srpske, naglasivši da je reč o jednom istom narodu koji reka Drina nikada nije razdvajala več uvek spajala.

Gradonačelnik Pajić zahvalio je ministru što je finansijski pomogao održavanje ovog kampa i najavio da će njegov grad i naredne godine organizovati okupljanje mladih iz dijaspore i regiona.

- Šabac ima nesumnjivo mnogo toga da pokaže ovoj deci i mi smo se potrudili da oni o svojoj kulturi saznaju nešto više, o Mišaru, Ceru, da posete jedan od najlepših manastira u Eparhiji šabačkoj Kaonu - rekao je Pajić. 

Učesnici kampa su deca iz SSKUD ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz grada Feldkirha u Austriji, KUD „Most“ iz Bratunca i KUD „Joco Savić Ilićka“ iz Brčkog.