06.08.2024.

07:22

Foto: Tanjug

Vesti

Lucifer će biti žešći od Harona, goreće ceo Balkan! Evo kada kreće toplotni talas kome se ne vidi kraj, ali i po čemu će se razlikovati od julskog pakla

Uz naznake za blago osveženje oko 18. avgusta, veoma toplo vreme će se nastaviti, i ovaj toplotni talas pratiće, osim tropskih dana, i tropske noći što će uticati na zdravlje hronično obolelih građana, ali i svih ostalih zbog čega treba voditi računa i izbegavati boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dela dana i stalno se hidrirati.

Odlazi ciklon, stiže anticiklon i porast temperature

Ivan Ristić, meteorolog, kaže za „Blic“ da smo trenutno pod uticajem visokog ciklona iznad Crnog mora i Karpata, ali da temperature od 28 do 32 stepena neće još dugo trajati jer nam se približava anticiklon, toplotni talas koji su Italijani nazvali „Lucifer“, i koji će povećati temperature čak za 8 do 10 stepeni, dok ciklon odlazi ka istoku.

- Od 7. avgusta, u sredu očekuje se porast temperature, svakodnevno za po dva stepena Celzijusa, tako da će do ponedeljka sledeće nedelje biti i do 40 stepeni, što je u odnosu na trenutnu temperaturu razlika od osam stepeni. Biće toplo kao u julu, mada postoji mogućnost da ovo bude još topliji talas i da ponegde bude i više od 40 stepeni. Najnovija prognoza ECMWF modela prognozira za utorak 13. avgust maksimalne temperature oko 40 stepeni u većem delu Srbije, takođe, za sada ne vidim kraj toplotnog talasa – kaže za „Blic“ Ivan Ristić.

Najtopliji gradovi u Srbiji i deficit padavina

Na pitanje u kojim delovima Srbije se očekuje da bude najtoplije, meteorolog kaže da su obično najtopliji gradovi Loznica, Valjevo, Ćuprija, Smederevska palanka i Beograd. Prema njegovim rečima, 12., 13. i 14. avgust će biti najtopliji dani u avgustu, a od sredine meseca doći će do slabljenja anticiklona, i veruje da je ovo poslednji toplotni talas u 2024. godini.

Imaćemo tako ponovo pakleni talas kao u julu, sa tropskim noćima, ali jedna stvar će nam koliko-toliko olakšati - kako neće biti padavina, neće biti ni sparine.

- Pred nama je deficit padavina, za sada ne očekujem kišu. Na mapama se ne vide padavine. Jutarnje temperature će prelaziti 25 stepeni, ići će i do 28 stepeni, i tokom noći će biti toplo. I sledećeg meseca, u septembru, prema sadašnjim prognozama, treba očekivati dosta sunca, jer nema na vidiku zahlađenja. Tokom ovog vrelog talasa biće sušno i bez oblaka, manji pad temperature je moguć u drugoj polovini meseca. Ako bude sparno kao u julu biće nepodnošljivo, ali očekujem da bude manje sparno nego što je bilo u prethodnom talasu, videćemo narednih dana tokom praćenja – poručuje Ristić.

"Lucifer" jači od "Harona"?!

U drugoj polovini avgusta, pad temperature neće biti drastičan. Temperature će i dalje biti oko i iznad 30 i više stepeni.

- Toplotni talasi nemaju imena, ali su ih Italijani ipak imenovali. Zvanično su najavili da „Lucifer“ počinje 10. avgusta i očekuje se da bude jači od „Harona“ zato se naredni dana naspavajte i odmorite. Iskreno se nadam da nećemo ovog puta obarati rekorde, mada glavnina toplotnog talasa ide ka nama i ne očekuju nas lepi dani barem kada je temperatura u pitanju. Dobro je što će dani biti sve kraći, a noći duže, ali od vikenda kreću i tropske noći, pogotovo će u Beogradu biti izražene jutarnje temperature. Čeka nas znojenje od jutra do večeri. Po mapama trenutno uopšte ne deluje naivno – poručuje Ristić.

Klimatske promene na Balkanu

Poručuje da na Balkanu već godinu dana svaki mesec bude toplije za oko 3 stepena.

- Bosna i Hercegovina su rekorderi po tome na celoj planeti, dok je Srbija na sedmom mestu. Balkan najviše za sada oseća klimatske promene, ali moramo da se naviknemo da je to sada naša realnost i da pokušamo da se adaptiramo na visoke temperature – kaže za „Blic“ Ivan Ristić.