06.08.2024.

09:19

Foto: Shuterstock

Vesti

Novo ograničenje putnicima u avionima: Evo kada počinje da važi mera na aerodromima širom Evropske unije

Saopštenu vest prokomentarisao je u saopštenju za javnost Međunarodnog saveta aerodroma koji je naveo da će nova mera uticati i na putnike i na aerodrome.

Nova mera imaće uticaj (negativan) na iskustvo putovanja i ulaganja aerodroma. Međunarodni savet aerodroma (ACI) pozvao je Komisiju Evropske unije i države članice da uspostave mapu puta sa postavljenim ciljevima za tu meru koja je privremena prema njima.

Novo ograničenje izazvalo je sve aerodrome koji su instalirali C3 skenere koji su najnapredniji uređaji za standarde detekcije. Do sada su ovi skeneri omogućavali putnicima da nose tečnosti bez ikakvih ograničenja, kao i da ih drže uz elektronske uređaje, poput laptopa.

Informer

 

ACI očekuje da će novo ograničenje dovesti do značajnog operativnog opterećenja i da će uticati na iskustvo putnika i aerodrome koji su primenili ovu vrstu tehnologije, s obzirom da kupovina C3 skenera može koštati skoro osam puta više od običnih mašina. Njihovi troškovi održavanja su takođe četiri puta veći.

- Međutim, ostaje činjenica da su oni aerodromi koji su rano usvojili ovu novu tehnologiju teško kažnjeni i operativno i finansijski. Oni su doneli odluku da investiraju i uvedu C3 skenere u dobroj nameri, na osnovu toga što je EU dala zeleno svetlo za ovu opremu bez ikakvih ograničenja - izjavio je Oliver Jankovec, generalni direktor ACI Evropa