06.08.2024.

09:33

Foto: Shutterstock, Pexels

Vesti

Kako da znate da li imate koronu ili neki drugi virus: Jedna zaraza specifična je za decu, lekari upozoravaju na ove simptome!

Kako je navela dr Bojana Aćimović iz Hitne pomoći, u poslednjih nekoliko dana ima mnogo pacijenata sa povišenom temperaturom, pa se postavlja pitanje da li su prehlađeni ili zaraženi koronom.

Simptomi koji najčešće ukazuju na koronu

- Kada se javi povišena temperatura, preko 37 stepeni, opšta slabost i malaksalost, bol u grlu i zapušen nos – to su najčešće i dalje simptomi virusne infekcije izazvane kovid virusom - ukazuje Aćimovićeva.

Ipak, kod dece je situacija malo drugačija. U letnjem periodu za decu su karakteristični stomačni virusi poput adeno ili rota virusa, koji često mogu imati simptome slične korona virusu.

Informer

 

Simptomi rota virusa koji ga razlikuju od ostalih

Rota virus pripada RNK virusima i radi se o jednom virusu koji razvija gastro-intenstalane tegobe. Nije jedini koji izazva te simptome, ali je karakterističan po nekim drugim svojim reakcijama:

Razlikuje ga to što simptomi počinju naglo, visokom temperaturom, povraćanjem čiji se broj povećava. Nakon 10 do 12 sati javljaju se retke stolice koje se iz sata u sat takođe im se broj povećava.
Karakteristično je za malu odojčad i za decu do prve godine života.

- Već u prvim satima od pojave simptoma može da dovede do dehidratacije odnosno da dovode do hipobolemijskog šoka - rekla je ranije doktorka Marina Petrović.

Ona napominje da sa rota virusom ne treba uvek čekati na javljanje lekaru, već ako je u pitanju odojče do 6 meseci, roditelji odmah treba da pozovu doktora.

Informer

 

Da li odrasli mogu da se zaraze rota virusom

Doktorka kaže da je i te kako moguće da se i odrasli zaraze rota virusom.

Mogu, naravno. Posebno ako se ne sprovodi higijena nakon što presvlačite dete koje je obolelo od ovog virusa ili mu pomažete prilikom odlaska u toalet. Kod odraslih simptomi nisu tako dramatični, možemo imati retke stolice, povraćanje, ali kratko traju i ne u tolikom broju - kaže ona.

FLiRT hara Evropom, očekuje se i u Srbiji

Sa druge strane, novi soj korona virusa FLiRT stigao je u mnoge evropske zemlje, a između ostalog i u Grčku, gde najviše letuju naši turisti. Ipak, u Srbiji još nije zvanično potvrđen.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji je od 22. do 28. jula potvrđeno je 306 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus i očekuje se nastavak rastućeg trenda.

Informer

 

Četiri dominantna simptoma FLiRT-a

Simptomi ovog soja kovida podsećaju na simptome gripa i javljaju se pet do šest dana od kontakta sa zaraženom osobom, ali po podacima iz sveta, dominiraju četiri:

* kašalj
* zapušen nos
* glavobolja
* bol u mišićima

Osim toga javljaju se i drugi kao što je jaka upala grla, malaksalost, povišena temperatura, kratak dah ili otežano disanje, mučnina ili povraćanje, dijareja, a vraća se i jedan od čudnijih simptoma kovida – gubitak čula ukusa ili mirisa.

Ostali simptomi korona virusa

* povišena temperatura
* malaksalost
* bolovi u zglobovima i mišićima
* kašalj
* bol u grlu
* sekrecija iz nosa

Manifestacije bolesti su u većini slučajeva blage do srednje teške, ali se kod osoba u riziku mogu javiti i teži oblici. Najvažniji faktori rizika za nastanak teških kliničkih oblika su starije životno doba i teška hronična oboljenja i stanja oslabljenog imuniteta (imunodeficijencije) - podsećaju iz Instituta "Batut".