06.08.2024.

11:15

Foto: S.B.

Vesti

Informer u Resavici: Premijer i ministarka sa rudarima obeležavaju Dan rudara

Peremijer i ministarka su sa domaćinima krenuli u obilazak jama.

Povodom Dana rudara, i na platou Doma kulture je u organizaciji "Srbija Ziđin Koper" i Narodne biblioteke Bor priređena je izložba fotografija "Zeleni horizonti: Umetnost održivog rudarstva", dok Muzej rudarstva i metalurgije u holu hotela "Jezero" priprema izložbu "Savremena skulptura u bronzi".

Informer

 

Turistička organizacija Bora će na Borskom jezeru, organizovati tradicionalnu izložbu suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, koja će biti prodajnog karaktera.

Esnafski praznik

Pre prihvatanja 6. avgusta kao Dana rudara, nakon Drugog svetskog rata, u Srbiji su rudari obeležavali kao esnafski praznik, slavu, odnosno zaštitnika Svetog Prokopija i crkva u Senjskom rudniku posvećena je tom svecu.

Informer

 

Iako je rudarstvo u obnovljenoj Srbiji zaživelo tek polovinom 19. veka, na ovom prostoru postoje veoma ozbiljne tradicije uspešnog rudarstva u srednjem veku.

U srednjovekovnoj Srbiji postojali su čuveni rudnici poznati na širem evropskom prostoru kao Novo Brdo, Brskovo, Rudnik i drugi.

Još prvih decenija 15. veka Srbija je bila među najvećim proizvođačima srebra u Evropi, koje je tada u odnosu na zlato imalo bitno višu vrednost nego danas.