06.08.2024.

11:34

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vesti

Goreće nebo i zemlja! RHMZ objavio dva upozorenja za narednih 7 dana, popaljeni meteoalarmi!

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i malo svežije vreme, ujutro i pre podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije, umereno do potpuno oblačno, ponegde se očekuje kiša ili kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, saopštio je Republički Hidrometeorološki Zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, na istoku Srbije posle podne povremeno i jak, severozapadni, a temperature će se kretati od 12 do 30 stepeni.

Informer

 

U Beogradu će ujutro biti umereno oblačno i suvo vreme, tokom dana pretežno sunčano uz slab severozapadni vetar i najvišu dnevnu temperaturu oko 29 stepeni.

Do kraja nedelje očekuje se sve toplije vreme, a RHMZ je danas izbacio dva upozorenja za period do 13. avgusta.

- U drugoj polovini sedmice početak novog toplotnog talasa u Srbiji. U četvrtak i petak (08 – 09.08.) maksimalna temperatura od 31 do 35 °C, za vikend i u ponedelјak (10 – 12.08.) od 32 do 37 °C, a od narednog utorka (13.08.) još toplije – od 35 do 40 °C - saopštio je RHMZ, a posebno upozorenje dao za područje Beograda – gde temperature navodno ipak neće ići do 40 stepeni.

U Beogradu se u četvrtak i petak očekuje maksimalna temperatura do 34 °C, za vikend i u ponedelјak (10 – 12.08.) od 35 do 37 °C, a od narednog utorka (13.08.) – oko 38 °C.

Ponovo na snazi meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura

Danas još uvek nije uključen meteoalarm za visoke temperature, ipak, na snazi je žuto upozorenje na grmljavinu i to u: Jugoistočnoj Srbiji, Jugozapadnoj Srbiji, Kosovu i Metohiji.

Već sutra, žuti meteoalarm zbog visokih temperatura biće na snazi u: Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji, Jugoistočnoj Srbiji, Kosovu i Metohiji.

U četvrtak će meteoalarm biti uključen na teritoriji cele Srbije zbog ekstremno visokih temperatura, dok će vreme biti opasno u: Pomoravlju, Istočnoj Srbiji, Kosovu i Metohiji.

Paralelno, na snazi je hidrološko upozorenje u kojem se navodi da će se na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Kolubari, Jablanici, Vlasini i Lugomiru proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).