06.08.2024.

15:55

Foto: Donacije.rs

Vesti

"Mali robotičari, veliki snovi" - Podržite male genijalce da osvoje medalju na Svetskoj robotskoj olimpijadi!

Udruženje Dečiji inovacioni centar pokrenulo je donatorsku kampanju pod nazivom "Mali robotičari, veliki snovi" na platformi za zajedničko finansiranje dobrotvornih projekata neprofitnih organizacija, Donacije.rs.

Cilj ove kampanje je da se obezbedi finansijska podrška za naše mlade talente kako bi učestvovali na Svetskoj robotskoj olimpijadi, na kojoj imaju ambicije da osvoje medalju. WRO će biti održana u Breši (Italija) od 25 - 28. septembra, i robotičari imaju manje od šest nedelja da sakupe ukupno 15.000 evra da bi otišli na takmičenje na kome će predstavljati Srbiju.

Tri novosadska tima Dečijeg inovacionog centra uzrasta 7-15 godina osvojila su medalje na državnom WRO takmičenju u maju u Subotici, čime su stekli pravo na učešće na evropskoj smotri u Italiji. Ana, Andrea, Lenka, Nikola, Aleksa, Uroš, Lila, Pavle i Vuk već mesecima vredno vežbaju sa svojim mentorima, razvijajući veštine u algoritamskom rešavanju zadataka, programiranju i konstruisanju LEGO robota.

- Svesni smo da je odlazak na svako takmičenje priličan izdatak za porodični budžet, a kako želimo da što više talentovane dece dobije priliku, uvek se trudimo da i pripreme i organizacija putovanja za njih budu besplatne. Svaka donacija, bez obzira na iznos, pomaže nam da postignemo naš cilj i omogućimo deci da pokažu svoje veštine na svetskoj sceni, a ujedno je afirmacija vrednovanja znanja - izjavila je Anica Pavlović, osnivačica Dečijeg inovacionog centra i ambasadorka žena u STEM-u za Srbiju.

Dečiji inovacioni centar od svog osnivanja ima praksu da vodi svoje učenike na međunarodna takmičenja - ima iskustvo u First Lego League na svetskom i evropskom nivou, a i sam organizuje takmičenje u okviru manifestacije Vukobratovićevi dani robotike. Na ovaj način podstiče decu da učestvuju na takmičenjima jer tako stiču nova iskustva i znanja, upoznaju vršnjake sličnih
interesovanja i jačaju timski rad.

Međutim, DIC-ova podrška deci i njihovim roditeljima na ovom putu je još konkretnija, jer su za njihove đake besplatne pripreme za takmičenje, što uključuje korišćenje LEGO edukativnih setova i dodatne mentorske časove.

Kako zainteresovani mogu da podrže kampanju?


Doniranje je moguće direktno putem platforme Donacije.rs ili direktnom uplatom na račun udruženja.

Širenjem informacije o donatorskoj kampanji i preporukom drugim ljudima da doniraju.
Svaka donacija, bez obzira na iznos, pomaže nam da postignemo naš cilj i omogućimo deci da pokažu svoje veštine na svetskoj sceni.

Šta je Svetska robotska olimpijada?

Svetska robotska olimpijada (WRO - World Robot Olympiad) osnovana je 2004. u Seulu sa ciljem da se kod mladih lakše razvije kreativnost i stekne veština u rešavanju problema. Uz to, pomaže mladima da steknu veštine 21. veka, kao što su kreativno i inovativno razmišljanje, podstiče ih da budu naučnici, inženjeri i pronalazači, proširuje njihove perspektive kroz istraživanje robota i robotskih sistema. Sada privlači više od 28.000 timova iz više od 85 zemalja.

Upoznajte Dečiji inovacioni centar

Dečiji inovacioni centar je udruženje posvećeno obrazovanju i nauci dece i omladine, iz oblasti tehničkih nauka, podstičući kreativno razmišljanje, razvijanje logike, timski rad i liderstvo. Verujemo da kroz igru i praktične aktivnosti deca mogu najefikasnije da razvijaju svoje veštine, istražuju svet nauke i tehnologije, i izgrađuju ljubav prema učenju.

Uz podršku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu s ponosom organizujemo manifestaciju "Vukobratovićeve dane robotike", kao i brojne radionice i edukativne događaje koji promovišu STEAM.

Kako bismo obezbedili da svako dete ima priliku da se razvija u ovom pravcu, kontinuirano radimo na razvoju novih projekata u saradnji sa različitim partnerima, uključujući državne institucije, neprofitne organizacije i korporacije.

Inspirišemo mlade umove da pomeraju granice, istražuju nove ideje i postanu lideri
budućnosti.