07.08.2024.

11:52

Foto: Ministarstvo kulture

Vesti

Selaković: Do kraja godine završetak obnove svih postradalih objekata u požaru, u 2025. radovi na riznici i depou manastira

Predsednik Komisije, ministar Selaković je istakao da je objekat Dohije u potpunosti završen, a da će objekat Igumenarije, na kome je i izbio požar 2004. godine, do kraja godine biti završen kao poslednji segment obnove postradalog dela manastira.

Ministar je najavio da će zadatak u 2025. godini biti veliki projekat izgradnje riznice i depoa Svetog manastira Hilandar, kao i da do kraja sledeće godine očekuje početak radova.

„U toku ovih 20 godina Vlada Republike Srbije izdvojila je 2.017.000.000 dinara. Takođe, 2021. godine donet je Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, koji će omogućiti i naredne vrste radova, koji će predstavljati pečat ove današnje generacije kojoj pripadamo u ovoj srpskoj nacionalnoj zadužbini, koja od Nemanjića, preko Obrenovića, Karađorđevića, pa do današnjih dana neguje i baštini srpsku duhovnost, svetosavlje, našu pravoslavnu duhovnost i kulturu“, naglasio je ministar Selaković.

Ukazujući da je ovo mesto, gde se duže od 825 godina ne gasi kandilo, gde se moli na srpskom jeziku za našu otadžbinu i za naš rod pravoslavni, Selaković je napomenuo da ozbiljnu podršku obnovi manastira Hilandar, kao i daljem razvoju samoga manastira, manastirske ekonomije, izgradnje riznice i čitavog kompleksa, daje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada na čelu sa Milošem Vučevićem.

Ministar kulture je ukazao da je Komisija sa radošću konstatovala da su dosadašnji radovi sprovođeni na ozbiljno vredan, štedljiv i domaćinski način, te da je ovaj veliki zadatak koji je stajao pred našim narodom i našom državom došao do samog kraja.

Članovi Komisije, među kojima su ministri Selaković i Nenad Popović su, pored obilaska objekata Dohije i Igumenarije i upoznavanja sa obimom predstojećih konzervatorsko-restauratorskih radova na fresko slikarstvu u okviru njih, obišli energetski sistem – hibridni sistem za proizvodnju, distribuciju i napajanje električnom energijom manastira koji je pušten u rad, prvi takve vrste na Svetoj Gori koji obezbeđuje redovno snabdevanje manastira električnom energijom.
Takođe, članovi Komisije su jednoglasno dogovorili dalju dinamiku radova u okviru izrade projektno- tehničke dokumentacije za rekonstrukciju manastirske Riznice i izgradnju centralnog depoa, te utvrdili da je početak radova na izgradnji depoa planiran za drugu polovinu 2025. godine.

Komisija je konstatovala da su do sada u manastiru obnovljeni: Konak iz 1814. godine, Veliki Konak, Beli Konak, Ulazna zona, kao i da su završeni radovi na Trpezariji, izgrađen protivpožarni rezervoar sa hidrantskom mrežom, izgrađena i opremljena centralna kotlarnica, kao i kanalizaciona mreža sa kolektorom i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

Vlada Republike Srbije je preko Ministarstva kulture u 2024. godini obezbedila 90 miliona dinara za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar.