07.08.2024.

14:00

Foto: Shutterstock

Vesti

Ponovo bukti epidemija ove zaraze, oglasio se i "Batut"! Evo u kom gradu je najkritičnije

Od početka godine, a zaključno sa 31. julom, morbile su u našoj zemlji potvrđene kod ukupno 255 osoba, što znači da je broj novozaraženih u julu drastično skočio i da se opasan virus sve više širi! Ubedljivo najviše novoobolelih je u Novom Pazaru, skoro svi novi slučajevi!

Tokom jula meseca registrovano je tačno 105 slučajeva morbila i to 92 slučaja na teritoriji Novog Pazara, devet na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici.

Dakle, najveći broj slučajeva registrovan je teritoriji Raškog okruga, u okviru epidemije u Novom Pazaru koja je prijavljena 7. maja ove godine.

Najveći broj slučajeva (41,9 odsto), kao i najviše uzrasno-specifična stopa incidencije registrovani su u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine, pri čemu je većina obolele dece u ovoj uzrasnoj grupi (98,1 odsto) bila nevakcinisana.

Komplikcija u vidu upale pluća bila je prisutna kod devet obolelih osoba.

Dva slučaja morbila potvrđena su kod dece iz Republike Srpske koja su bila hospitalizovana u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Podsetimo, prema prethodnom izveštaju Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji je do 7. jula registrovan 181 slučaj malih boginja, a do danas je ukupno 255 slučajeva. Dakle, za mesec dana, odnosno od 7. jula do 7. avgusta potvrđena su 74 nova slučaja.