10.08.2024.

08:00

Foto: Peđa Milosavljević

Vesti

Zakazani protest je posledica manipulacija! Profesor Stanković o projektu "Jadar": Preko litijuma Srbija obezbeđuje mesto u budućnosti

Gostujući u emisiji "Info jutro" na Informer televiziji, profesor Stanković istakao je da su ekonomski benefiti od litijuma nesporni, da nema dileme da će biti ispoštovani najviši ekološki standardi, ali da je u krajnjoj instanci pitanje litijuma pitanje bezbednosti.

Pitanje bezbednosti

- Kritične mineralne sirovine biće razlog budućih ratova i zato je važno da Srbija iskoristi svoj potencijal. Što se tiče geopolitike, Srbija će dobiti prostor šireg delovanja, u smislu da će izvoziti sirovine i gotove proizvode. Tako Srbija obezbeđuje svoje mesto u budućnosti - istakao je stručnjak i konstatovao da džrava treba da prati i studije slučaja u svetu kao bi imala neophodne uporedne podatke.

Informer

Zelena agenda

- Finska je jedna od najzelenijih zemalja na svetu, a pokrenula je svoje rudnike litijuma. Kao što smo imali šezdesetih godina svemirski program koji je Brozova Jugoslavija razvojala sa Amerikom, tako možemo gledati i ovaj projekat - istakao je sagovornik Informer televizije.

Informer

 

Kada je reč o ekonomskoj strani projekta, Stanković je kazao da će osim same sirovine - litijuma - u Srbiji biti pokrenuta proizvodnja i gotovih proizvoda čija je primena u svakodnevnom životu, privredi, industriji i drugim granama, praktično neiscrpna.

- Sam predsednik je najavio da će biti otvaranje fabrike baterija u Subotici - podsetio je Stanković.

Lažne informacije

Stanković se osvrnuo i na lažne informacije koje se plasiraju u javnosti o ovom projektu od strane onih kojima je lični interes važniji od opšteg.

- U 21. veku smo svedoci da ima dosta lažnih informacija. Preko kol centra koji je otvorila Vlada Srbije, građani će moći da dobiju sve relevantne informacije od stručnjaka za tu oblast. Protest koji je zakazan za subotu samo je posledica manipulacija javnosti od nestručnih ljudi. Pohvalio bih i formiranje medicinskog tima koji je oformljen za potrebe istraživanja i za sve građane koji budu zainteresovani za sve informacije - dodao je sagovornik Informera i podsetio da sam taj projekat nije od danas.

Celokupno gostovanje pogledajte u video snimku.