Autor: Informer.rs

12.08.2024.

08:00

Foto: Radenko Živković

Vesti

Radovi na izgradnji TS Beograd 47: Niče nova stodesetka za Beograd na vodi

U toku su pripremni radovi na izgradnji trafostanice za snabdevanje električnom energijom dela koje gravitira ka Starom železničkom mostu i Savskoj ulici.

Trafostanica se nalazi na potezu od dolaznog perona stare železničke stanice do odlaznog perona autobuske stanice. Reč je o zasebnom objektu koji se zida samo za potrebe trafostanice i neće imati nikakve veze sa ostalim stambenim ili poslovnim objektima.

- U ovom trenutku pripremni građevinski radovi na izgradnji objekta napreduju dobro, urađeni su temelji i završena je ploča na koti nula. Sastanci se održavaju redovno sa predstavnicima izvođača i finansijera kako bi se na vreme otklonili svi nedostaci koji se uočavaju u postupku pripremnih radova, odnosno pregledu dokumentacije - kaže Goran Stojanović, inženjer u ogranku Elektrodistribucija Beograd.

Informer

 

Proizvođač opreme za 110 kV stranu je General elektrik, a za 10 kV stranu Šnajder elektrik (Schneider Electric). Oprema je naručena i dobar deo je već u magacinima EDB, dok su energetski transformatori spremni za montiranje. Reč je o opremi proverenog kvaliteta, koja se ugrađuje godinama na području Beograda. Za razvodno postrojenje 110 kV urađeno je najefikasnije rešenje zbog malog prostora. To je standardni tip postrojenja za gradska područja. Trafostanica je predviđena kao energetski objekat i preuzeće deo opterećenja sa trafostanice Beograd 45, koja trenutno snabdeva strujom Beograd na vodi. Ta TS će biti rasterećena i time se stvaraju uslovi za dodatno priključenje na mrežu stambenih objekata koji se grade na tom području.

- Rokovi su veoma kratki i u drugoj polovini sledeće godine trafostanica Beograd 47 biće spremna za puštanje u rad, odnosno uklapanje u 10 kV mrežu na području stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi - rekao je Stojanović.

Uređenje javnih površina i saobraćajnica

Izgradnja buduće kablovske kanalizacije omogućiće dva puta po 24 kablovska izvoda, koji mogu da izađu u prostor kroz buduće saobraćajnice da bi se obezbedilo snabdevanje novih potrošača na osnovu već izdatih uslova za projektovanje i priključenje.