09.08.2024.

16:03

Foto: NIS

Vesti

Mićović: Sve dok ima izvoza nafte iz Irana, neće biti problema na tržištu

Tomislav Mićović, generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" kaže za RTS da od kada traju sukobi na Bliskom istoku imamo spektakularne najave da će cene nafte enormno porasti, međutim već neko vreme cena je ispod 80 dolara po barelu.

Prema njegovim rečim, to znači da nafte ima dovoljno i da nema potrebe da neko plati više.

- Još nijedna zemlja koja izvozi naftu nije direktno uključena u sukob, dok god Iran nije direktno uključen i dok god je moguć izvoz nafte, neće doći do problema - rekao je Mićović.

Istakao je da su kanali transporta poremećeni, cena jeste nešto viša nego što je bila, ali da je uspostavljena nova stabilnost i da sve dok bude tako, cene će biti na ovom nivou.

Prem anjegovim rečima nekoliko parametara utiče na cenu nafte

- Na cene nafte utiče puno parametara. Svedoci smo nakon početka rata između Ukrajine i Rusije da je došlo do naglog skoka cena, jer je Rusija obustavila izvoz. To je trajalo dok se nisu našla nova tržišta - istakao je Mićović i napomenuo je da je jedna noć dovoljna za promene.

Kaže da imamo nekoliko indikatora, koja se prate a to su stanje rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ekonomije Amerike i Kine.

Informer

 

Američki izbori i nafta

Osvrnuo se na predstojeće američke izbore i najavu kandidata da će njihovom pobedom obezbediti niže cene gorova.

- Oni nemaju mnogo uticaja. Dolarom može da se utiče na tržište, jer se dominantno trguje njime. Sjedinjene Američke Države jedino kroz promenu vrednosti dolara mogu da utiču na cenu - rekao je Mićović.

Istakao je da se sva sirova nafta doprema u Mediteran i da je sva ona dostupna i Naftnoj industriji Srbiji.

Dešavanja na Bliskom istoku utiču i na naše tržište 

Mićović je istakao da neposredna dešavanja na Bliskom istoku utiču i na naše tržište.

- U cene derivata su ugrađene i državne dažbine, taj deo ide državi i razlikuje se od države do države, a onaj drugi deo je ujednačen. Severna Makedonija i BiH imaju niske dažbine ka državi, dok Grčka i Albanija imaju najviše u regionu. Svaka država ima svoju politiku - napomenuo je generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije".

Informer

 

Pogodnosti za vozače koji prolaze kroz Srbiju

Dodao je da kroz Srbiju prolazi veliki broj vozila, a ne kupuju gorivo u našoj zemlji, i rekao da bi mogli da damo pogodnosti samo za njih i tako povećamo prodaju.

Ističe da poljoprivreda ima fantastičnu cenu dizela zbog pogodnosti.

Govoreći o električnim automobilima, kaže da se broj električnih automobila ne razvija srazmerno broju punjača i da zato vozači treba da planiraju svoje putovanje u odnosu na mesto gde se punjači nalaze.