10.08.2024.

11:01

Foto: Shutterstock/Reuters/EPA

Vesti

"Može nešto žestoko da se popije!" Doktor iz Hitne pomoći savetuje kako da smireno navijamo za naše košarkaše danas!

Vladimir Sinđelić iz Hitne pomoći kaže da je protekla noć u Beogradu bila mirna, ali je prokomentarisao i to kako organizam reaguje na uzbuđenja kakva nam donose aktuelni sportski događaji na Olimpijskim igrama, naročito kada naši sportisti igraju dramatične utakmice.

- Treba da budemo zadovoljni postignutim rezultatima naših sportista i svaki naredni krajnji ishod treba da prihvatimo mirno i bez uzbuđenja. Naročito treba da budemo svesni činjenice da na nepravdu ne možemo da reagujemo lično - prokomentarisao je on.

Kako da gledate utakmicu bezbedno i sačuvate srce pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Kako preživeti današnju utakmicu

Uskoro će borba naših košarkaša za bronzanu medalju - duel sa Nemačkom na programu je u 11 časova - potencijalno i mnogo uzbuđenja za sve navijače Srbije.

- Zavisi šta kome prija, to je individualno. Da napravimo pauzu, pojedemo nešto slatko ili gricnemo nešto slano, čak i popijemo nešto žestoko. Normalna frekvenca iznosi od 60 do 100 otkucaja u minutu, i to je individualno. To zavisi i od naše fizičke aktivnosti, smirenosti - savetuje on.

Informer

 

Osvrnuo se i na to koliko bi visok pritisak trebalo da bude.

Do 120. Da ne prelazimo više - zaključio je dr Sinđelić, i dodao da će gledati sve naše sportiste u završnici Igara u Parizu.

Što se tiče pacijenata sa visokim pritiskom, postavlja se pitanje koliko su sportska takmičenja i naša nervoza doprineli pogoršanju stanja.

Doktor je podsetio da su dan nakon utakmice košarkaša sa Australijom imali pacijenta koji je 1972. godište sa pritiskom 190 sa 110 i to posle terapije, jer je gledao utakmicu.

Lekari savetuju određene hronične pacijente da pre utakmice popiju sedativ. Naravno, u tom slučaju čašica nečeg žestokog ne važi