Autor: Informer.rs

12.08.2024.

21:55

Foto: Air Serbia

Vesti

Vesna i Dina su upravljale avionom punim zlata: One su vratile olimpijce kući istorijskim letom za naš sport! (FOTO)

Današnji (ponedeljak, 12. avgust) redovan let Air Serbia JU241 iz Pariza do Beograda bio je sve samo ne uobičajen: putnici su bili okićeni olimpijskim medaljama, tokom leta se slavilo, čestitalo i veselilo, naravno bila je i (bar jedna) torta, dok su avionom upravljale dve dame: kapetan Vesna Bućan Aleksić i prvi oficir Dina Lalović!

Najmanje neobičan, čak i sasvim običan element ove priče su dve pilotkinje, ali je njihovo prisustvo, barem po subjektivnoj proceni, doprinelo i vizuelnom utisku ovog, slobodno možemo reći, istorijskog leta za srpski sport, prenosi Aero portal.

Kao i svakog dana, Airbus A319 (danas je to bio avion registarske oznake YU-APN, isporučen Air Serbia 2022. godine) ukrcao je putnike - mnoge od njih sa gore pomenutim medaljama oko vrata - na terminalu 2C pariskog aerodroma Šarl de Gol (CDG) nešto posle 10 časova i put ka Beogradu (BEG) ga je vodio prvo ka zapadu, sa gotovo panoramskim zaokretom u penjanju preko centra Pariza i mnogih mesta gde su srpski sportisti “ostavili srce na terenu” prethodnih dana.

Preleteli su iznad Monmartra, direktno iznad muzeja Luvr, preko Sene, katedrale Notr Dam i zaputili se ka istoku. Po izlasku iz uvek prenatrpanog vazdušnog prostora oko glavnog grada Francuske, JU241 rutinski penje do visine krstarenja FL370 od 37.000 stopa (11.270 metara) koju je dostigao južno od Nansija i dalje nastavlja preko južne Nemačke, Švajcarske, Austrije, severno od Ljubljane i Zagreba.

Iznad Slavonije, negde kod Virovitice, počinje postepeno snižavanje i sletanje na pistu aerodroma Nikola Tesla 12R, koju je prema podacima servisa za praćenje letova Flightradar24 dodirnuo u 12:34 po beogradskom vremenu.

Delić atmosfere tokom leta, podelila je Air Serbia na društvenim mrežama. Vide se zlatni vaterpolisti, zlatna Zorana Arunović, srebrni Aleksandra Perišić i Davor Mikec… mnogo osmeha, čestitanja, torta sa olimpijskim krugovima i natpisom “Čestitamo” samo su neki od kadrova.

Po sletanju, zajednički snimak i sa letačkom posadom aviona - jer iz razumljivih razloga tokom leta to nije baš moguće napraviti, neko mora da bude i u kokpitu. Na snimku, uz srpske olimpijce, dve šarmantne mlade dame u uniformama Air Serbia, jedna sa četiri crte na epoletama, a druga sa dve.

Vesna Bućan Aleksić (44) prepoznatljivo je lice Air Serbia: ona je prva žena kapetan koja je ponela uniformu srpske nacionalne avio-kompanije još 2016. godine, samo tri godine nakon što je Jat Airways rebrendiran i transformisan u Air Serbia. Hroničari vazduhoplovnih dešavanja beleže da je Vesnin prvi let kao kapetana nacionalne avio-kompanije, osobe na kojoj leži odgovornost za posadu, putnike i avion, bio za Bejrut.

Pilotsku akademiju u Vršcu, tada još uvek JAT-ovu, upisala je posle letnjeg kursa letenja 1999. godine a kapetansku uniformu Air Serbia obukla je sa već upisanih respektabilnih 5.000 sati naleta u pilotsku knjižicu.

- Uvek sam znala da ću postati pilot. Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Air Serbia i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu - rekla je tada ova pilotkinja.