Autor: Informer.rs

12.08.2024.

22:20

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vesti

Srbija je zarobljena ispod toplotne kupole: Popaljeni svi alarmi, meteorolog otkriva do kad traje nemilosrdni "Lucifer"!

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić, Srbija će sutra biti najtoplija u celoj Evropi.

- Najviša temperatura kretaće se od 38 stepeni do 42 stepeni, a da li može i više videćemo sutra. Danas se maksimumi u popodnevnim časovima približavaju 40 stepeni - pojašnjava Ristić.

Većina evropskih zemalja obojena je žutom bojom što znači da su temperature relativno prosečne za ovo doba godine. Ipak, cela Srbija na mapi je ljubičasta, što znači da nas sutra čekaju ekstremne vrućine.

Na pitanje u kojim delovima Srbije možemo očekivati najvrelije temperature, Ristić za "Blic" kaže da će skoro svi delovi biti ekstremno vreli.

Informer

 

- Skoro svi delovi Srbije biće užareni. Vidim da Vojvodina i danas prednjači, a sutra će i jug da se zagreje dobro. Sudeći po mapama, najtoplije će biti u Vojvodini i dolini Velike Morave - kaže  sagovornik.

Meteorolog Ristić ranije je najavio da će najviše dnevne temperature ove sedmice prelaziti 35 stepeni, kao i da će centar vrelog afričkog vazduha biti iznad Srbije od utorka.

- Anomalije temperatura pokazuju pozitivnu razliku od 10-12 stepeni što prostim dodavanjem na "normalnih" 30 stepeni ukazuje da će u većini mesta maksimalna temperatura od utorka biti preko 40. Nađite način da se adaptirate i rashladite - upozorava Ristić.

On je najavio da je počelo zagrevanje Evrope, ali i da će glavni nalet vrućine biti nad Balkanom.

- Počelo zagrevanje Evrope, ne zaboravite glavni nalet vrućine je ipak na Balkan, tu će biti centar toplotne kupole - pojašnjava on.

Republički hidrometeorološki zavod takođe je izdao upozorenje na jak toplotni talas na području Srbije i Beograda.

U toku cele sedmice (12 - 18.08.) veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 35 do 41 stepen.