13.08.2024.

10:09

Foto: Informer/printscreen

Vesti

Da li se ispalti kupovina ogreva tokom tropskih dana: "Blage zime napravile zalihe!" Evo kakve su cene na stovarištima!

Da li je grejanje na čvrsta goriva najisplativije, ne može se sa sigurnošću reći, ali je činjenica da većina domaćinstava na jugoistoku i jugu Srbije – poput Pirota i Prokuplja, imaju individualna ložišta. U  mnogim dvorištima i ispred kapija, već su naslagana drva.

- Prvu turu sam spremio negde aprila, maja meseca, tako da je ovo druga tura. Za mene je najbolje da prođe gasovod da se priključimo, to bi bilo rešenje - smatra meštanin Pirota.

Drugi Piroćanac kaže da je kupio šest kubika i da ih je platio po 6. 500 dinara.

- Usluga sečenja je ostala na istom nivou, 800 dinara je po kubiku, ovde u Prokuplju. Iskreno, kada ti isečeš i drva, dobiješ odmah da ložiš - kaže Bratislav Radojević, vlasnik mašine za cepanje drva u Prokuplju.

Informer

 

Ima ogreva, ali ne i kupaca

Severnije, u Šapcu i Kragujevcu, stovarišta su puna, ali prodavci kažu trenutno nemaju mnogo kupaca.

- Očekujemo da će u septembru biti više kupovine. Cena je za sada 60 evra - navodi Miodrag  Dimitrijević, prodavac iz Kragujevca.

Vlasnik stovarišta iz Šapca, Dragoljub Stanojević ističe da su cene ogrevnog drveta i peleta prilično snižene i da pelet trenutno prodaju po 23 dinara.

- Zbog blagih zima u protekle dve godine kupovalo se manje ogreva. Ali, s vremenom se nikad ne zna, pa je dobro imati određene zalihe - kaže Šapčanin.

Blage zime napravile zalihe

Na stovarištima u Subotici  – ugalj samo iz uvoza, a cene prošlogodišnje.

- Ugalj je iz Bosne, za 18.000 dinara iz Kreke, mrki ugalj iz Banovića je 23.000, a crnogorski iz Pljevalja je 19.500 dinara. Nekima je ostalo od prošle grejne sezone - kaže Lajčo Bašić Palković sa stovarišta u Subotici.