13.08.2024.

16:09

Foto: Arhiva Rio Tinto/Ne damo Jadar

Vesti

Zašto se plasiraju laži o projektu "Jadar"? Pijezometri namerno oštećeni? (VIDEO)

Naime, udruženje Ne damo Jadar objavilo je snimak navodne bušotine kompanije Rio Tinto koje je napravila Marijana Petković uz tvrdnje da pijezometar curi. Iz kompanije Rio Tinto najoštrije su demantovali takve navode i naveli da je  tvrdnja da pijezometri cure netačna.

Na prikazanim snimcima, ne vidi se curenje pijezometra, ali se vidi minimalna količina vlage oko same konstrukcije i oštećenje betonskog materijala konstrukcije pijezometra, što upućuje na namerno oštećenje.

Iz kompanije kažu da su zabeležene i ranije situacije da predstavnici udruženja Ne damo Jadar vandalizuju i oštećuju pijezometre, a snimke namernog oštećivanja pijezometara su i sami objavljivali na društvenim mrežama.

Iz kompanije Rio Tinto saopštavaju da se sasušeni usevi oko pijezometara ne mogu dovesti u vezu sa njima imajući u vidu vremenske uslove, ekstremne temperature i činjenicu da je reka Korenita presušila. Na fotografijama pijezometara sa pomenute lokacije iz aprila 2024. godine jasno se vide usevi u dobrom stanju.

Iz kompanije podsećaju da je tokom dosadašnjih istražnih radova u dolini Jadra ugrađeno ukupno 176 pijezometara od kojih je 51 dubok i 125 plitkih – ispod 30m dubine. Svaki od objekata je ugrađen uz poštovanje zakonskih i stručnih procedura. Pijezometri su opremljeni zaštitnom kapom ili zaštitnim kavezom ispod kojih se nalaze automatski merači nivoa i pritiska vode.