13.08.2024.

15:55

Foto: Shuterstock

Vesti

Ovi aparati "vampiri" troše struju i kada su neaktivni: Evo kako da da to sprečite!

Računi za struju su nam veći tokom letnjih vrućina zbog povećane upotrebe klima uređaja, a u tim trenucima tražimo trikove za uštedu električne energije.

Podešavanje temperature rashladnih uređaja može da načini znatnu razliku, a često se predlaže i da isključujemo kućne aparate kada ih ne koristimo, poput televizora, kompjutera, štampača ili aparata za kafu.

Čak i kada ih ne koristimo aktivno, oni troše struju. Ta električna energija se obično naziva i vampirska i može da utiče na visinu mesečnih računa.

Kako predlaže sajt CNET, rešenje je jednostavno - jednostavno isključite aparate kada nisu u upotrebi.

Informer

 

Ministarstvo energetike SAD procenjuje da bi prosečno domaćinstvo na taj način moglo godišnje da uštedi 100 dolara.

Koliko isključivanje iz struje donosi uštedu novca?

Čini se da to zvuči nelogično, jer kako uređaji troše struju ako nisu uključeni, međutim, troše energiju samim tim jer su uključeni u struju.

Bilo da su isključeni ili se nalaze na režimu "stand by", ovo su aparati koji najviše crpe električnu energiju:

* Uređaji koji posebnim svetlima ili drugim opcijama na ekranu prikazuju da su isključeni.

* Desktop kompjuteri koji su na "spavanju" umesto što su isključeni.

* Punjači koji i dalje "vuku" struju iako nisu povezani sa uređajem
* Media plejeri koji kontinuirano crpe struju, posebno oni koji skeniraju za apdejtovanje u pozadini.

* Telefoni sa ekranima koji pokazuju da nisu u aktivnoj upotrebi, poput bežičnih telefona.

* Novi smart aparati, poput frižidera, mašina za pranje i sušenje sudova ili veša koji takođe imaju ekrane na kojima se prikazuju razne informacije.

Informer

 

Kako smanjiti "vampirsko" trošenje struje?

Kada se sva ova "vampirska" električna energija nagomila, to značajno utiče na račune za struju. Ona čini od 5 do 10 odsto energije potrošene u prosečnom domaćinstvu.

Koliko struje ćete uštedeti zavisi od broja uređaja koje koristite.

Manja potrošnja ovog viška struje takođe može pozitivno da deluje na životnu sredinu, tako što će sprečiti zagađenje od 44 miliona tona ugljen-dioksida, preneo je CNET.

Prema procenama, isključivanje uređaja može domaćinstvu da uštedi oko 150 evra godišnje (oko 17.000 dinara).

Prvi korak je da se isključi sve što nije aktivno u upotrebi ili se ne koristi često poput radija, starih telefona, muzičkih uređaja ili dekorativnih lampi.

Koliki je rizik?

Sa druge strane, postoje i oni uređaji koje ne treba učestalo paliti i gasiti jer takav režim može biti štetan po njih.

Poseban oprez se savetuje za ova tri uređaja: OLED televizore, Wi-Fi rutere i ink-džet štampače.

Zbog naprednije matrice, OLED TV je obično skup i zato ne bi trebalo da ga oštetite. Malo ljudi zna da OLED TV u režimu spavanja periodično aktivira režim koji "održava" uređaj. Zahvaljujući procesima koji se tada odvijaju, to može potrajati. Ako slučajno isključite TV u tom trenutku, rizikuje se da se nešto pokvari.

Što se tiče rutera, svaki nestanak struje dovodi do prekida internet veze i rekonfiguracije, što troši mnogo vremena i energije. Pored toga, provajder internet usluga može da smanji brzinu ako otkrije sistemske greške i protumači ih kao probleme sa propusnim opsegom.

Kada je u pitanju štampač, svako ponovno pokretanje troši dodatnu energiju i mastilo za čišćenje glava. Ovo stvara troškove. Iz tog razloga, bolje je da štampač uvek bude uključen i da se resetuje i čisti svakih nekoliko meseci.

Prema izveštaju Poljske kompanije za naftu i gas (PGNiG), ako tražite način da uštedite električnu energiju, znajte da indukciona ploča za kuvanje najviše troši. U tom slučaju je isključivanje nemoguće, ali se može izbeći kuvanje na najvišim podešavanjima.