13.08.2024.

16:23

Foto: M. L.

Vesti

Poranila berba grožđa: Voćari izneli sveže plodove na pijacu, pa morali da ubeđuju kupce da nisu iz hladnjače

Prema rečima Danka Petrovića, savetodavca za voćarstvo iz Kragujevca, polovinom avgusta mogla bi da počne berba belih vinskih sorti.

- Očekuje se da će berba stonih sorti grožđa početi mnogo ranije. Već polovinom avgusta u preradi bi se mogli naći sovinjon i šardone. Loza prve epohe zrenja, kao što su kardinal i viktorija, već su u fenofazi poodmaklog šarka, dok kod sorte druge epohe pojedine bobice već počinju da menjaju boju pokožice i dozrevaju, a pre svih mustang hamburg - kaže Danko Petrović iz PSSS Kragujevac.

I Saša Čolić, kalemar i vinogradar iz Velike Drenove u okolini Trstenika potvrđuje da je grožđe poranilo i da su pojedine sorte stigle na branje već 25. jula.

- Ovo je najranija berba kardinala ikada, od kako ja pamtim. Poranila je bar dve nedelje - navodi Čolić.

Pojedini vinogradardi tvrde da su i koji dan ranije izneli grožđe na pijace, te da su morali da ubeđuju kupce da grozdovi nisu iz hladnjače, već iz ovogodišnje berbe.

Savetodavac za voćarstvo i vingoradarstvo Danko Petrović, kaže da smo svi svedoci dugih perioda bez kiše i izuzetno visokih temperatura, te da takvo vreme ne utiče povoljno na voćne vrste.

- Što se tiče voća, može se očekivati smanjenje prinosa i kvaliteta. Recimo, imaćemo osetno sitnije plodove šljive zbog previsokih temperatura. U periodu kad plod treba da raste, nema padavina - kaže Petrović.

Očekuje se da će cena grožđa ove godine biti nešto viša u odnosu na prethodne godine, posebno stonog, koje se plasira na domaće i delom na strano tržište. Sorta kardinal se na kragujevačkoj pijaci trenutno prodaje za 250 do 350 dinara po kilogramu.

Tagovi: