Autor: Informer.rs

14.08.2024.

13:37

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vesti

Srbija gori! U svim gradovima upaljen alarm zbog opasnih temperatura! (FOTO)

Tek što smo dobili mali predah od prethodnog, stigao je novi toplotni talas sa temperaturama oko i preko 40 stepeni Celzijusa. Tako je danas većina gradova Srbije označeno narandžastom bojom, čak devet je "u crvenom", ali ne zaostaju mnogo ni oni koji su za sada "žuti".

Kako iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode, do kraja sedmice će se sigurno zadržati veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 35 do 41 °C.

Zbog visokih temperatura, ali i nevremena, u većem delu Srbije upaljen je meteo-alarm. Osim u istočnoj Srbiji svuda je crveni koji upozorava na veliku vrućinu, dok je žuti na snazi zbog kiše i grmljavine i to u Bačkoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Informer

 

Takođe će se i na području Beograda do kraja ove sedmice, zadržati veoma toplo vreme sa tropskim noćima. Minimalna temperatura biće u intervalu od 23 do 26 stepeni Celzijusovih, najviša dnevna od 37 do 39 stepeni Celzijusovih, navode iz RHMZ.

Na osnovu tabele koju je objavio Batut, većina gradova je označena narandžastom bojom, čak devet je "u crvenom", ali ima još i onih za koje slovi "potencijalna opasnost" navedena žutom bojom, mada ni tu nema temperatura ispod 30 stepeni Celzijusa.

Stiže kiša u pojedine delove zemlje

Posle podne u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde može biti i grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom, gromovima i obilnijim pljuskovima. Deo ovih grmljavinskih sistema sa pljuskovima mogao bi da zahvati i da se proširi i na centralne predele Srbije. Ipak, padavine i oluje biće lokalnog karaktera.

Tokom večeri ređa pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje se ponegde i u Vojvodini, uglavnom na severu pokrajine.