14.08.2024.

14:53

Foto: jugmedia.rs

Vesti

Užičani u strahu! Za samo nekoliko dana dve osobe preminule zbog uboda stršljena!

Ovaj zastrašujući insekt izaziva osnovani strah kod ljudi, a kako kaže Arsenije, ove vrućine mu odgovaraju da se razmnožava više nego obično. 

- Za samo nekoliko dana u užičkom selu Gostinica i zlatiborskom selu Ljubiš dva čoveka su preminula usled uboda stršljena. Bio sam na sahranu kod čoveka iz Gostinice, koga je ubo jedan stršljen, ali i to je bilo dovoljno da kod njega izazove alergijsku reakciju od koje nije mogao da se spase. Čoveka iz Ljubiša je ubolo više stršljena i, nažalost, ni on nije preživeo - kaže Arsenije, koji ovih dana svakodnevno ima intervencije na uklanjanju gnezda ovih ubica. 

On savetuje da je najbitnije pri ubodu stršljena odmah potražiti lekarsku pomoć. 

- Ima ljudi koji nisu alergični na ubode pčela, osa, ali to može da zavara, naročito kod uboda stršljena. On može da izazove trenutnu alergijsku reakciju. Neophodno je odmah zatražiti lekarsku pomoć - kaže naš sagovornik.

Informer

- To je kao posao deminera. Prvo moram psihički da se pripremim. Nosim zaštitno odelo, debele kožne rukavice, ali se dešava da probije i rukavicu. Gnezda su obično negde na nepristupačnijim mestima, pod krovovima, između daske i crepa. Takve intervencije liče na alpinistički poduhvat, vidljivost je slaba, jer se obično radi noću, a oprema koju oblačim je izuzetno neudobna i teška. Po ovoj vrućini posle svega izađem kao da sam se polivao vodom - kaže Arsenije. 

Informer

 

On kaže da stršljen ima dve vrste napada.

- Jedan napad je kada osetite kao da vas je pogodio kamen. To obično radi kada ste blizu gnezda i zaleću se. Drugi je kada ubode i prilepi se uz telo. On obično bira gde je koža tanja, pa su zato često meta glava, vrat, ruke, gde su vidljivi krvni sudovi - dodao je Hadži Basur.