14.08.2024.

16:41

Foto: RINA

Vesti

Kinezi došli na Zlatibor i oduševili se Vašarom starih zanata u Sirogojnu: Na srpskoj planini po prvi put u životu probali sir (FOTO)

Ovo mesto decenijama čuva sprsku tradiciju i pokazuje kako su to naši preci živeli nekad, ali uvek organizuju i bojne aktivnosti sa tim ciljem.

Jedna od njih jeste i Vašar starih zanata koji se tradicionlano održava svake godine upravo u Sirogojnu.

I ovog avgusta privukao je veliki broj izagača i posetilaca, ne samo iz Srbije već sa svih krajeva sveta. Posebno oduševljeni bili su turisti iz Kine.

- Zlatibor je fenomenalan, zaista provodimo predivno vreme ovde. Ljudi su nasmejani, srećni, mnogo opušteniji nego u Kini. Ima puno pasa na ulicama, što kad nas je jako redak prizor. Oduševljeni smo ovim sajmom, na koji smo iskreno slučajno došli. Kupila sam neke suvenire koji će me sećati na ovaj kraj, ručni rad je fantastičan. Moram da kažem da smo ovde na Zlatiboru po prvi put u životu probali sir - rekla je turistkinja iz Kine Lea Maventi.

Muzej na otvorenom ,,Staro selo“ Sirogojno od svog osnivanja posebnu pažnju posvećuje proučavanju, čuvanju ali i oživaljavanja starih zanata. Organizuje različite manifestacije i prezentacije posvećene tradicionalnoj muzici, starim zanatima, zanatskim veštinama i zanimanjima, kao i rekonstrukcije narodnih običaja u autentičnom ambijentu.

- Sarađujemo sa zanatlijama, oni naovom skupu demonstriraju svoj način izrade, donose svoje gotove proizvode. Imamo 15 izlagača ove godine i veliko interesovanje posetilaca. Svi koji tog dana posete Muzej moći će direktno od zanatlija da saznaju nešto više o starim zanatima od kojih su neki upisani na listu Nacionalnog registra nematerijalnog kulturnog nasleđa, a Zlakuska lončarija i na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva - kaže organizatorka Ruža Zimonjić Kljajić.