14.08.2024.

19:06

Foto: Shutterstock

Vesti

Svemirska misija! Devojčica iz Srbije radiće na razvoju i lansiranju satelita iz Indije!

Najbolja kandidatkinja iz Srbije radiće u Indiji na razvoju i lansiranju satelita, saopštilo je danas Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Projekat će predvoditi indijski startap "Space Kids India" koji je, po navodima Ministarstva, poznat po pionirskim aktivnostima u projektovanju, izgradnji i lansiranju satelita.

Za ambasadorku Srbije u tom programu imenovana je predsednica Društva astronoma Srbije Monika Jurković koja će biti zadužena za "realizaciju STEM radionica sa devojčicama iz Srbije, s ciljem da im se omogući dublje razumevanje svemirskih istraživanja i tehnologija, uključujući i izradu 'kjub satelita' " - malih, četvrtastih, stranice ne duže od 10 santimetara i lakših od dva kilograma.

- Najbolja kandidatkinja iz Srbije će dobiti jedinstvenu priliku da se pridruži grupi od 108 devojčica iz raznih zemalja sveta koje će u Indiji raditi na razvoju i lansiranju novog satelita" što je "značajan korak za Srbiju u promociji međunarodne saradnje u oblasti svemirskih istraživanja, kao i u podizanju kapaciteta i interesovanja mladih za nauku i tehnologiju - stoji u saopštenju.

Projekat "ShakthiSAT" ima za cilj da okupi 12.000 devojčica iz 108 država da bi učestvovale u revolucionarnim svemirskim misijama kojima se podstiče međunarodna saradnja, prevazilazeći granice i kulturne razlike u ime nauke i istraživanja, piše u saopštenju.