15.08.2024.

09:39

Foto: Shutterstock

Vesti

"Svi zaraženi imaju upalu mozga!" Doktorka iz "Batuta" o stanju obolelih posle uboda zaraženog komarca!

Nakon što je pre skoro tri nedelje u Srbiji potvrđen prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u ovoj sezoni, koju prenose komarci, do danas je zaraženo osam osoba - petorica muškaraca i tri žene.

Kako je izjavila dr Milunka Milinković svih osam registrovanih pacijenata imaju teže kliničke slike.

- To znači da imaju infekciju centralnog nervnog sistema, znači ili upalu moždanih ovojnica ili samog moždanog tkiva. Oni su hospitalizovani, jer takvo stanje zahteva hospitalizaciju u specijalističkim ustanovama i zahteva adekvatnu terapiju. Možemo reći da se radi o težoj kliničkoj slici s obzirom da je u pitanju infekcija centralnog nervnog sistema - kaže dr Milinković.

Informer

 

Ističe da je bolest zastupljena kod oba pola, a prosečna starost obolelih je 68 godina.

- Pretežno obolevaju starije osobe od ovih težih formi. Od juna do novembra intenzivno se sprovodi nadzor u humanoj populaciji, odnosno kod ljudi, a takođe i nadzor među vektorima, prenosiocima ovog virusa, komarcima. Zaraženih obično ima u okrugu Vojvodine, slivovima reka. Tako je bilo i prethodne sezone kada je groznica Zapadnog Nila zabeležena u čak 15 okruga - kaže dr Milinković.

Opšta je osetljivost na ovu bolest

Dr Milunka Milinković ističe da je osetljivost na ovu infekciju opšta i da se ne može reći da su neke kategorije stanovništva u većem ili manjem riziku.

- Međutim, one grupe ljudi koje su u većem riziku da obole od težih formi bolesti svakako jesu osobe starije od 50 godina i osobe koje već imaju neko hronično oboljenje. Bilo da je u pitanju kardiovaskularno oboljenje ili da su oslabljenog imunološkog statusa, znači imunokompromitovane osobe. Zatim osobe sa metaboličkim poremećajima i sa bolestima bubrežnog sistema - kaže dr Milinković.

Informer

 

Šta se dešava kada ujede zaraženi komarac

Kada nas ubode komarac kod većine osoba bolest protiče asimptomatski, znači ne razvijaju se nikakvi simptomi i znaci bolesti, kaže dr Milinković.

Kod 20 odsto zaraženih osoba dolazi do pojave neke kliničke slike u vidu:

* nespecifične povišene telesne temperature
* može biti prisutna i blaga ospa
* bolovi u mišićima i zglobovima
* malaksalost

Dr Milinković objašnjava da ovakva klinička slika prolazi spontano nakon pet ili šest dana bez neke specifične terapije.

Kod malog broja zaraženih osoba, to je jedna od 150 zaraženih osoba, može se razviti teža forma bolesti, koja se manifestuje:

* glavoboljom
* ukočenošću vrata
* ikonvulzijama

- U ovom slučaju obavezno je da se osobe koje imaju ovakve simptome jave svom izabranom lekaru i dalje u nadležne ustanove - kaže dr Milinković za RTS.