15.08.2024.

09:56

Foto: Shutterstock

Vesti

Snimak koji ledi krv u žilama! Stavio kameru na motor i snimio jezivu situaciju: Ovako se gine! (VIDEO)

Na njemu se vidi kako se motocikl, čiji vozač je snimio situaciju, kreće po putu, i taman kada treba da izađe iz nepregledne krivine, tik ispred njega se uključuje automobil, izlazeći sa makadamskog puta, praktično sa brda i pri tome - bez ikakvog upozorenja.

- Eto kako to izgleda na motoru. Meni se ovakve situacije dešavaju svakodnevno. Poslao drug, desilo se juče. U svakom slučaju od početka godine je poginulo 33 motociklista, a verujem da su za 2/3 krivi ovi što voze četvorotočkaše. Niti gledaju, niti signaliziraju gde su krenuli - napisao je tviteraš koji je objavio snimak.

Srećom motociklista je uspeo da ukoči na vreme i spreči nesreću, koja bi ga možda koštala i života da se kretao većom brzinom.

" Da ga stigne i razbije čovek i ne samo motorista", "Strašno, često se ovo dešava. Par puta doživeo i propisno se izlomio, i ja i motor", "Definitivno saglasan, ali ima i ona stara koju mi je rekao jedan vrlo dobar čovek i bajker, pred svaku krivinu, kad ne vidiš put uvek usporiti... Ne poslušam ni ja taj savet uvek, ali ponekad me spasi", "Realno, ovo je užasno uključenje u krivini, i morali bi signalizacijom da smanje brzinu na 30 na sat ili semaforom... Ovde bi i automobil imao isti problem, a ne samo motociklista", komentarisali su tviteraši.

Drugi smatraju da vozač putničkog automobila nije ni mogao da vidi motor, imajući u vidu nepreglednost puta, ali izražavaju i sumnju da je brzina kojom se motor kretao odgovarajuća.

"Vozači ne paze, ali ne paze ni motociklisti"

Potom su se osvrnuli i na druge situacije koje povećavaju rizik od nesreće i fatalnog ishoda u saobraćaju, kojima su skloni vozači motocikala.

"Vozači ne paze, ali ne paze ni motociklisti. Naročito ono provalačenje sa leve i desne strane i prekoračenje brzine. Mnogi precenjuju svoje vozačke sposobnosti", "Nakon mojih 35 godina vožnje po ovoj našoj bestragiji mogu na prste jedne ruke da izbrojim motoriste koji ne pretiču na punoj liniji, kolonu, ne provlače se između vozila, poštuju ograničenje... Ovo sa Ladom bi se desilo i da je naišao auto umesto motora, nepregledno plus bahato", "Ovde jeste, ali generalno 'ajde mi objasni zašto neko na motoru pretiče na punoj liniji, zašto se gura na semaforu između automobila, zašto se na granici guraju da dođu prvi i preskoče sve koji čekaju u redu? Motor je isto učesnik u saobraćaju kao i auto, kamion, bicikl...", pišu tviteraši.

Statistika

Statistika je pokazala da je rizik učešća motociklista u saobraćajnoj nesreći i do 20 puta veći u odnosu na vozača putničkog vozila, a kako sezona dvotočkaša uveliko traje, ova tvrdnja se pokazala kao tačna, budući da Srbija nastavlja da beleži crni niz stradanja vozača motocikala na putu.

Zato Ministarstvo unutrašnjih poslova i saobraćajne agencije, savezi i društva svako malo apeluju na opreznost u vožnji, a poseban apel na odgovornije ponašanje, kao i korišćenje zaštitne opreme, upućen je vozačima motocikala i mopeda.