Autor: Informer.rs

15.08.2024.

11:48

Foto: Freepik

Vesti

Bivši zvaničnik SZO: Dijalog će smanjiti stopu pušenja, ne bojkot i zabrane

Jak sumnja da sama nauka može da ispravi pogrešne percepcije o nikotinu. Primera radi, u Ujedinjenom Kraljevstvu, čiji je zavod za javno zdravlje vrlo transparentno objavio činjenice o korišćenju bezdimnih proizvoda kojima razbijaju 10 uobičajenih mitova o tim proizvodima i promoviše korišćenje tih proizvoda u prestanku pušenja, 40 odsto javnosti i dalje veruje da nikotin uzrokuje karcinome povezane s pušenjem. To pokazuje da je edukacija i podsticanje dijaloga na osnovu stručnih i proverenih informacija ključno za postizanje željenih javnozdravstvenih ciljeva.

Kao primer navodi i mnoge druge oblasti gde je nauka osporavana, uključujući koristi od vakcina, klimatske promene ili čak verovanja da je Zemlja ravna ploča, i kaže da pristalice suprotnih stavova retko možemo da ubedimo sa više naučnih podataka.

"Vidim znakove nade u nedavnom članku autora iz oblasti javnog zdravlja koje izuzetno poštujem. Oni, kao i ja, zagovaraju dijalog između naučnika iz javnog sektora i industrije, a ne bojkot i zabrane", kaže Derek Jak i ponavlja da je bez dogovora o osnovnim naučnim pitanjima i napretka u ispravljanju dezinformacija, teško očekivati da će politike biti efikasne. 

"Studija o tome kako se promene dešavaju u javnom zdravlju pokazuje da one uvek počinju s prihvatanjem dokaza od strane lekara. Oni primenjuju te dokaze na sebe, svoje pacijente i kroz zajedničke napore na javnu politiku. Mislim da to važi i sa prihvatanjem bezdimnih alternativa odnosno proizvoda sa smanjenim rizikom. Prvi korak je da se o neslaganjima među grupama više razgovara", napominje Jak.