15.08.2024.

13:14

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Nemačka vlada ostaje pri svom partnerstvu sa Srbijom o mineralnim sirovinama

Ona je napomenula da Nemačka ostaje pri svom partnerstvu sa Srbijom, te da će se eksploatacija litijuma, ako do nje dođe, dešavati isključivo na ekološki prihvatljiv način.

- Vrlo ozbiljno shvatamo zabrinutost lokalnog srpskog stanovništva i stoga smo se zalagali za ponovno planiranje rudarskog projekta - rekla je Franciska Brantner, parlamentarna državna sekretarka u ministarstvu privrede.

- Litijum u Srbiji treba da se eksploatiše samo ekološki prihvatljivim metodama, uz odgovarajuću visoku zaštitu vode i zemljišta, uz veoma dobar plan za prevenciju otpada - dodala je članica Zelene stranke. 

Ona dalje navodi da će Evropska unija pratiti predstojeće nove procene uticaja na životnu sredinu i obezbediti usklađenost sa standardima životne sredine kakvi postoje u Zapadnoj Evropi.

U tekstu se dalje podseća da je Savezna vlada upravo u julu najavila sirovinsko partnerstvo sa Srbijom. Kancelar Olaf Šolc otputovao je u Beograd, gde je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič potpisao deklaraciju o namerama koja će omogućiti ekološko iskopavanje litijuma u dolini Jadra. Izvršni direktor Mercedesa Ola Kelenius je takođe bio prisutan u to vreme u Beogradu.

Dalje se kaže kako Srbija ima najveće evropske rezerve veoma traženog lakog metala, koji se uglavnom koristi u baterijama električnih automobila, i od njegovog vađenja očekuje ogroman porast sopstvene ekonomske proizvodnje. Prema proračunima, vađenjem i preradom metala BDP zemlje kandidata za članstvo u EU mogao bi da poraste za najmanje jedan odsto. Kada bi se u Srbiji proizvodile i katode ili čak cele baterije, Vlada Srbije procenjuje da bi privredna proizvodnja mogla da poraste i do 16 odsto.