15.08.2024.

15:48

Foto: printscreen

Vesti

Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi i dalje među dva odsto najbolje rangiranih u svetu!

Najbolje plasirane naučne oblasti Univeriteta u Beogradu su tekstilno inženjerstvo (među 40 najbolji), tehnologija i nauka o hrani (51-75), klinička medicina, stomatologija, veterina, fizika (sve između 201-300), potom slede matematika i poljoprivreda (između 301-400).

Šangajska lista univerziteta objavila je da se Univerzitet u Beogradu i ove godine nalazi među dva odsto najbolje rangiranih.

Prema listi Beogradski univerzitet nalazi se između 401 i 500 mesta. Prošle godine, nalazio se između 301 i 400 mesta.

Informer

 

Rektor Vladan Đokić, podseća da je plasman univerziteta na globalnim listama direktno povezan sa tim koliko se sistemski i finansijski ulaže u nauku i obrazovanje.

- Univerzitet u Beogradu je stabilno među 500 najboljih na svetu. Treću godinu za redom beležimo ovaj izuzetno dobar globalni plsaman. To što smo u kontinuitetu među najboljima ogleda se kako u pojedinačnim rezultatima naših profesora i naučnih istraživača, tako i u učešću u međunarodnim projketima i povećanom interesovanju stranih studenata za naš univerzitet - kaže Đokić.

Naše najbolje plasirane nuačne oblasti su tekstilno inženjerstvo (među 40 najbolji), tehnologija i nauka o hrani (51 - 75), klinička medicina, stomatologija, veterina, fizika (sve između 201 - 300). Slede matematika i poljoprivreda ( između 301-400).

Na prvom mestu Šangajske liste najboljih unverziteta, već 22 godine je Harvard. Slede Stanford, MIT, Kembridž, Berkli, Oksford. Prinston, Caltech, Kolumbija.