15.08.2024.

16:38

Foto: Shutterstock

Vesti

Ni brzina, ni upaljena rotacija nisu pomogli da stignu pre bebe! Žena se porodila kod kuće

- Oko 10 do 8 tehničar je primio poziv da je krenuo porođaj u selu Zlatokop. Poneli smo pribor i krenuli pod rotacijom, ali zbog radova na putu smo čekali. Usput smo zvali članove porodice da neko izađe da nas sačeka. Sačekao nas je čovek ispred mesta gde su radovi, jer je taj deo puta blokiran, pa smo nekim alternativnim, makadamskim putem došli do porodilje - priseća se doktor iz Vranja Nenad Blagojević.

Kada su stigli, mogli su samo da konstatuju da je na svet stigla - zdrava i prava devojčica.

- Podvezali smo pupčanik, spakovali placentu, otvorili vensku liniju, prebacili ženu na naša nosila i vozilom Hitne pomoći opet alternativnim putem, prebacili do ginekologije. Usput smo javili da nas sačekaju i hvala Bogu sve je prošlo kako treba - dodaje Blagojević.

Naime, majka je osetila bolove, ali nije očekivala da će porođaj krenuti brzo. Sa njom je u kući bilo i starije dete, a suprug je stigao uporedo sa ekipom Hitne pomoći. Služba Hitne pomoći odreagovala je brzo i pružila i porodilji i bebi svu neophodnu pomoć.

Dodaje i da se na terenu susreću sa različitim slučajevima, a da slučaj porodilje iz Zlatokopa nije usamljen pokazuje situacija od prošle godine, kada se jedna žena porodila u kolima Hitne pomoći.