15.08.2024.

21:24

Foto: Shutterstock

Vesti

U toku večeri pljuskovi sa grmljavinom! Najnovije upozorenje RHMZ: Ovi delovi Srbije su na udaru!

- U toku večeri na krajnjem jugu Srbije kiša i pljuskovi sa grmljavinom - navodi se u RHMZ najavi.

U najnovijoj objavi, RHMZ navodi i sledeća upozorenja:

- Od drugog dana vikenda toplotni talas u slablјenju, ali uz povećanje nestabilnosti

- Sutra i za vikend veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u petak (16.08.) i subotu (17.08.) od 37 do 41 stepen Celizijusa, a u nedelјu (18.08.) od 33 do 38 stepeni.

- U većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni plјuskovi sa grmlјavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda.

- Od početka naredne sedmice promenlјivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu plјuskova i grmlјavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar.

- Maksimalna temperatura u manjem padu, ali će biti sparno i dalјe toplo - kretaće se u intervalu od 29 stepeni u Zapadnoj Srbiji do 36 stepeni u Banatu, na istoku i jugoistoku zemlјe.

RHMZ popalio alarme

RHMZ je zbog ekstremno visokih temperatura upalio crveni meteoalarm na teritoriji cele Srbije.

Pored toga, u pojedinim delovima na snazi je žuto upozorenje zbog grmljavine: Bačka, Banat, Istočna Srbija, Jugoistočna Srbija, Jugozapadna Srbija i Kosovo i Metohija.

Srbija ključa!

RHMZ je takođe danas javio da je Srbija ključala sa temperaturama koje su dostigle i 40-i podeok te su danas najtopliji gradovi u Srbiji bili Niš, i Ćuprija, a potom i Novi Sad, Kikinda i Sombor.

Tropske noći

Sutra i za vikend biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u petak i subotu do čak 41 stepen, a u nedelju do 38 Celzijusa. U većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda, najavljuje RHMZ.

Od ponedeljka promenljivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu pljuskova i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar.