16.08.2024.

09:37

Foto: Shuterstock

Vesti

"Može doći do šoka i prekida disanja!" Spasilac upozorava na jednu ključnu stvar prilikom rashlađivanja, a mnogi je zaborave

Dragan Kerkez iz Udruženja spasilaca na vodi ističe da tokom vrelih letnjih dana spoljašnja temperatura često prelazi 40 stepeni, a voda na kupalištima obično se kreće u opsegu od 22 do 25 stepeni. Ta temperaturna razlika, ukazuje on, može izazvati poremećaj u srčanom radu ukoliko se ulazak u vodu desi naglo i bez prethodnog rashlađivanja.

- Rashlađivanje vodom pre ulaska u more, reku, bazen je obavezno iz više razloga i to ne treba nikako zaboraviti. Temperaturna razlika između temperature vode i vazduha može biti u nekim momentima i do deset stepeni, a nekada čak i više. Zbog toga je vrlo važno da se rashladite na pravilan način - ukazuje Kerkez.

Jedna od glavnih stvari treba da bude umivanje i kvašenje glave, grudnog koša, a zatim i drugih delova tela. Ključna mesta na telu jesu glavne arterije. Pre svega vratne arterije,a zatim i arterije ekstremiteta - nogu i ruku.

Informer

 

Nakon laganog rashlađivanja može se postepeno ući u vodu i na taj način svesti na minimum bilo kakva neželjena situacija.

- Ulazi se pažljivo u vodu do članaka. Posebnu pažnju obratiti na receptore u vratu jer se u njemu nalaze receptori koji temperaturu vode prenose kroz čitavo telo - ukazuje Kerkez.

Upozorava da može doći do šoka i prekida disanja, suvog utapanja ukoliko se pravilno ne izvrši vrši rashlađivanje pre ulaska u vodu.