16.08.2024.

15:36

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Nova pravila za izdavanje vozačkih dozvola: Evo šta čeka vozače ovih kategorija

Ovaj sertifikat potvrđuje da vozač poseduje početnu kvalifikaciju koja je potrebna za upravljanje vozilima ovih kategorija.

Aleksandra Maglić Zdelar, major policije i šef Odseka za upravne poslove Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, danas je pojasnila nove propise vezane za izdavanje ovih dozvola.

Prema njenim rečima, lica koja su položila vozačke ispite za navedene kategorije, a nisu u obrazovnom profilu vozača motornih vozila niti su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ili Vojske Srbije, moraju prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole priložiti i sertifikat o stručnoj kompetentnosti, koji izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

- Prilikom izdavanja vozačkih dozvola ovim licima, u dozvolu se obavezno upisuje kod 102, koji znači da ona važi samo na teritoriji Republike Srbije -  naglasila je Maglić Zdelar za Kurir.

Informer

 

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o vozačkim dozvolama propisani su starosni uslovi za dobijanje dozvola: 21 godina za kategorije C, CE, D1 i D1E, i 24 godine za kategorije D i DE.

Međutim, postoje izuzeci koji omogućavaju dobijanje dozvole sa sniženim starosnim uslovima. Učenici srednjih škola profila vozača motornih vozila mogu dobiti dozvolu za kategorije C i CE sa 18 godina, dok pripadnici MUP-a i vojni kadrovi mogu dobiti dozvolu za kategorije C, CE, D1 i D1E sa 18 godina, za D i DE sa 21 godinom, i za kategoriju A sa 19 godina, uz obavezan kod 101. Lica koja poseduju sertifikat o stručnoj kompetentnosti mogu dobiti dozvolu za kategorije C, CE, D1 i D1E sa 18 godina, a za kategorije D i DE sa 21 godinom, uz upisivanje koda 102.

Podsećamo da se vozačke dozvole izdaju u skladu sa zakonskim starosnim uslovima, bez obzira na trenutak kada je lice položilo vozački ispit.