17.08.2024.

10:56

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Zaliha krvi ima za još jedan dan! Apel da se hitno jave dobrovoljni davaoci

U ovom trenutku najpotrebnije su A pozitivna i negativna krvna grupa, i nulta - pozitivna i negativna. Ivana Rodić ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije navodi da Institut u ovom momentu raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi.

- U ovom trenutku su jednoipodnevne rezerve i takve su rezerve još od prošlog ponedeljka, kada smo se obratili putem medija svim građanima koji su zdravi i pozvali ih da dobrovoljno daju krv. Prošla nedelja je bila sa 1.400 jedinica krvi, ova sa nešto manje i zaista godišnji odmor i ove velike vrućine utiču na to da se manji broj građana odluči za dobrovoljno davanje krvi, a potrebe bolnice su jednake kao u svakom periodu godine - kaže dr Rodić.

Naglašava da je najveći problem upravo sa najčešćim krvnim grupama.

- U ovom trenutku manje rezerve A i 0 pozitivne krvne grupe u odnosu na A i 0 negativne krvne grupe - navodi Rodićeva.

Pozvala je sve zdrave građane do 65 godina starosti, da dođu i daju krv, jer je ona potrebna u velikim količinama.

Ukazuje da će danas dva transfuziološka autobusa biti ispred zološkog vrta, a svi oni koji daju krv će dobiti beplatan ulaz u vrt. I sutra će autobus biti u Rakovici ispred Biga od 10 do 14 časova.

Skoro 65 odsto stanovnika Srbije u starosnoj dobi od 18 do 65 godina mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi. Muškarci mogu da daju krv na tri meseca, žene na četiri, a ceo proces od trenutka kada popunite upitnik do samog davanja krvi traje pola sata.