17.08.2024.

11:05

Foto: Tanjug

Vesti

Pala cena svinjetine! Upola jeftinija nego što je bila za Vaskrs - Ovo je razlog

Proizvođači problem vide u uvozu, potrošači se nadaju da će trenutna situacija ostati nepromenjena, a Nenad Budimović iz PKS kaže da je razlog smanjena potrošnja mesa u letnjem periodu. Međutim, nije došlo do odstupanja cene tovljenika, koja je oko 230 dinara po kilogramu žive vage, ističe Budimović.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da Srbija jednostavno proizvodi manje svinjskog mesa nego što joj je potrebno.

- Ovde je situacija da mi nemamo dovoljno svinjskog mesa, već za nekih 80 odsto potreba, a tih 20 procenata uvoza služi za preradu - navodi Budimović.

Informer

 

Ističe da domaća proizvodnja treba da se poveća i da bude dovoljna za sopstvene potrebe, pa zatim i viškove koji će se izvoziti.

- Kada govorimo o uvozu mesa za preradu, najviše se uvozi iz Evropske unije – uglavnom iz Španije - kaže sagovornik RTS-a.

Navodi da svinjsko, kao i svako drugo meso, mora da se obeleži uz valjanu deklaraciju.

- Ukoliko na etiketi ima srpsku trobojku (zastavu) to znači da su sirovine iz Srbije - kaže Budimović.

Apel Ministarstva poljoprivrede klaničarima je da češće kupuju domaće svinje i tovljenike, a Budimović naglašava da je mali broj domaćih svinja na tržištu.

- Sve je u ponudi i tražnji. Najviše proizvođača svinja i tovljenika ima u Vojvodini, oko 45 odsto. Od toga zavisi i cena - zaključuje sagovornik RTS-a.