17.08.2024.

11:20

Foto: Shutterstock

Vesti

Ovaj posao donosi masnu zaradu! Ne treba diploma, beneficiran radni staž, a za 10 minuta se zaradi 5.000 dinara!

- Ukoliko čistimo dimnjak koji se nalazi u zgradi, taj posao naplaćujemo 5.000 dinara. Čišćenje dimnjaka u kućama košta od 4.000 do 4.500 dinara. Cena čišćenja u kućama zavisi od njene veličine kao i lokacije gde se nalazi. Moram da napomenem da mi čistimo dimnjake sa sajlama što znači da se ne penjemo na krovove - započeo je Miroljub svoju priču. 

Istakao je da čišćenje traje najviše pola sata, a da nekad posao obave za 10, 15 minuta. Dimničar Miroljub je objasnio i koja je dinamika posla tokom godine. 

- U letnjem periodu očistimo oko tri, četiri dimnjaka nedeljno. U septembru kreće navala koja traje otprilike do polovine oktobra. Tokom tog "udarnog" perioda očistimo oko tri, četiri dimnjaka dnevno. U novembru i decembru periodično čistimo dimnjake, preciznije čistimo ih kad se zaguše - rekao je sagovornik. 

Informer

 

Napomenuo je da dimničari imaju i beneficirani radni staž. Kako se navodi u Pravilniku o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem dimničari na godinu dana radnog staža dobijaju tri meseca, odnosno 12 meseci im se računa kao 15. 

Podsetimo, ranije smo pisali o drvosečama koji za sat vremena zarade 100 evra i imaju beneficirani radni staž. Tad nam je sagovornik objasnio da cena posla najviše zavisi od rizika. 

- Cenu posla dogovaram na licu mesta kad vidim koliko je drvo, da li se neki njegov deo nalazi iznad ili pored struje ili kabla. Ona takođe zavisi i od toga da li se drvo seče odjednom ili iz delova, kao i da li ostaje ili se nosi. Mnogo je faktora koji utiču na cenu, ali mogu da kažem da u proseku sat mog posla košta 100 evra - kazao je ranije sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.