17.08.2024.

12:14

Foto: Shutterstock

Vesti

Apel lekara: Moždani udar može da liči na pijanstvo! Na ove podmukle simptome obratite pažnju

Od 127, čak 47 poziva bilo je upućeno zbog intervencija na javnom mestu. Doktori upozoravaju na netipične simptome srčanog i moždanog udara.

Danijela Jeftić iz Zavoda za urgentnu medicinu u Beogradu kaže da je prema broju poziva i intervencija, situacija slična jučerašnjoj. Noć su obeležile saobraćajne nezgode. Bilo ih je osam, a 16 osoba je povređeno.

Ljudi su se javljali, kako kaže dr Jeftić, zbog gušenja, uglavnom kod astmatičara, i kod pacijenata sa opstruktivnim bolestima, malignitetima i hipertenzijom, i kod posledica izmenjenih stanja svesti i moždanog udara.

- Da podsetim na tihe, netipične znake kroz paralelu, kroz srčanih i moždanih udara. Tihi srčani udar može da podseti na virusnu infekciju. To znači bolovi u mišićima, pogotovo u rukama, malaksalost, mučnina, iscrpljenost i obilna preznojavanja - kaže dr Jeftić.

Doktorka otkriva šta je atipičan moždani udar.

- Atipičan moždani udar može da podseti na lako pijanstvo, s tim da čovek ima iznenadnu glavobolju, da ima smetnje u vidnom polju, da može duplo da vidi, da ima zamućen vid, da nejasno hoda, da ne razume šta ga pitate, da ne može jasno da odgovori. Znači, smetnje u vidu, govoru, hodu, iznenadna glavobolja i loša koordinacija pokreta - objasnila je dr Jeftić.

Dodaje da, posle kovida može doći do izvesnih iznenađenja u smislu zdravstvenog stanja, pa i kod mladih.

Savetuje sugrađane koji imaju visok pritisak, da posebno tokom toplih dana, redovno proveravaju vrednosti i da, ako je potrebno, u dogovoru sa lekarom, redukuju ili izmene terapiju.