17.08.2024.

13:52

Foto: Shutterstock

Vesti

Orlovi se vraćaju u Srbiju: Simbol srpskog grba orao krstaš izborio se za opstanak! (VIDEO)

Nije to samo problem Srbije ova zaštićena vrsta ugrožena je i u drugim evropskih državama. Ipak, mnoge su uspele u višedecenijskim naporima da orla krstaša sačuvaju i razmnože.

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističe da postoji niz prepreka koje je tebelo rešiti.

- Osnovni problem kod zaštite orla krstaša na teritoriji Srbije je taj što ptice, pre svega, nemaju adekvatna mesta za gneždenje. Ogromna stara stabla koja su se nekada nalazila u nizijama, u blizini mesta gde ima bogatih izvora hrane, nestala su iz raznih razloga. Dodatno, krstaši su stradali zbog nelegalnog ubijanja i trovanja- kaže Ružić. 

Kako bi sačuvali ovu retku vrstu, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, učestvovali su u projektu "PannonEagle Life – Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji, koji finansira LIFE program Evropske unije.

U zimu i proleće 2022. u srednjem Banatu još dva para orlova krstaša napravila su gnezda. Time je populacija u Vojvodini narasla na pet parova, a sem prelepih ptica, zaslugu za to imaju i saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji čine sve da obezbede uslove za uspešno izleganje i izletanje mladunaca krstaša, poput očuvanja staništa, postavljanja bezbednih gnezda i sprečavanja uznemiravanja i trovanja ptica.

- Kada je projekat počeo, mi smo imali svega jedan poznati gnezdeći par. Projekat nam je omogućio da već prve godine uspemo da sačuvamo gnezdo na severu Banata i da doprinesemo da se izlegu dva mladunca. Naredne godine je ’izleteo’ jedan mladunac, pa potom još dva mladunca da bismo 2020. godine, tokom rada na ovom projektu, imali tri gnezdeća para i svaki od njih je bio uspešan - kaže Ružić. 

Informer

 

Kako priroda ne poznaje granice isti cilj ima više država Panonske nizije koje učestvuju u projektu – Srbija, Mađarska, Slovačka, Češka Republika i Austrija. Projekat "PannonEagle LIFE” je primer dobre prakse kako znanje i iskustvo iz pojedinačnih zemalja može biti okupljeno, podržano od strane Evropske unije i da za rezultat ima uspeh.

- Evropska unija je finansirala koordinatora projekta u Društvu i omogućila nam čuvanje gnezda, što je bilo najvažnije na terenu. Mi smo kroz neke druge aktivnosti uspeli da doprinesemo da se ilegalna prodaja i korišćenje opasnog preparata Furadana smanji na minimum, ako ne i da nestane - dodaje Ružić.