17.08.2024.

15:12

Foto: Novak Djurović

Vesti

Pravi rolerkoster! Meteorolog otkrio šta nas tačno čeka do kraja meseca

- Novo otopljenje, kako navodi, stiže nam u drugom delu sledeće nedelje, dok je oko  27.08. moguće novo osveženje.

- Osim na severu i istoku u ostalom delu regiona, uključujući i primorje značajno ublažavanje suše - naglašava i dodaje:

- Danas i sutra i dalje veoma toplo i maksimumi najčešće u opsegu od +32 do +38, lokalno i oko +40 stepen Celzijusa. Uz priliv sve nestabilnijeg vazduha mogući grmljavinski pljuskovi, posebno sutra. Ponegde će biti i pojavu grmljavinskih nepogoda uz obilne padavine, grad i jak vetar.

Informer

 

Nema načina da se unapred predvidi gde će se nestabilnosti javiti i koliko će biti jake. Svakako će biti reč i sporo-pokretnih sistemima koji neće prelaziti velike distance ali tako gde se formiraju mogu dati vrlo jaku kišu.

Od ponedeljaka do četvrtka na vreme kod nas uticaće visinski ciklon nad Italijom koji će se uzdužnom osom ove države premeštati dalje na istok. Zbog svog položaja njegov uticaj na vreme kod nas biće znatno jači na jugu, jugozapadu, zapadu i središnjim predelima regiona pa čak i na Jadranu, dok se uticaj ovog sistema na severu Hrvatske, severu i istoku Srbije i severoistoku BiH osetiti znatno manje. Preovlađujuće strujanje će do srede biti jugoistočno te će nestabilnosti dolaziti iz neobičnog pravca, najčešće sa istoka ka zapadu. U većem delu regiona sa do srede očekuje od 20mm do 70mm, a lokalno i oko 90mm taloga što se biti dovoljno da se suša oblaži, a ponegde i prekine. Znatno manje padavina na severu i istoku regiona gde će one samo ponegde ići preko 15mm taloga, a biće dosta oblasti gde se one i neće javiti i nad ovim delom regiona će se suša osim i nekim oblastima uglavnom nastaviti. U sredu će strujanje okrenuti na severozapadno, ali pljuskovi verovatno više neće biti toliko jaki. Od nedelje će nad većim delom regiona malo osvežiti sa maksimumima između +19 i +27 stepeni Celzijusa, najtoplije uz najviše sunca ostaje na severu i istoku regiona uz maksimume od +28 do +34 stepena Celzijusa. Oko četvrtka prijatnije noći i dnevni maksimumi uglavnom od +22 do +31 stepen Celzijusa.

Informer

 

- Zatim sledi novo otopljenje i krajem sledeće nedelje bi se maksimumi mogli kretati od +29 do +37 stepeni Celzijusa. Operativni i kontrolni ECMWF oko 27.08. imaju signal za novo osveženje ali je ta opcija za sada na ansamble nizu ovog modela podržana tek sa oko 50% članova niza, ostali održavaju toplotu do kraja meseca.

- Narednih dana sve češći pljuskovi, posebno od nedelje nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i središnjim delovima regiona gde se uglavnom očekuje slabljenje ili prestanak suše. Na severu i istoku pljuskovi samo ponegde - navodi on.