18.08.2024.

10:40

Foto: Informer DN

Vesti

Anketa NBS pokazala: Lakše do dinarskih kredita, oštriji uslovi za devizne pozajmice

Što se kredita stanovništvu tiče, uslovi za njihovo odobravanje su dodatno ublaženi, što se u najvećoj meri odnosilo na dinarske gotovinske kredite i kredite za refinansiranje, a nastavak ublažavanja banke očekuju i u trećem kvartalu, objavila je NBS.

Anketa je pokazala i da banke očekuju umereno pooštravanje kreditnih standarda privredi u trećem tromesečju i to većim delom kod deviznih i devizno indeksiranih kredita.

Povećana tražnja

U drugom kvartalu povećana je tražnja privrede za kreditima i to prvenstveno za kratkoročnim deviznim i devizno indeksiranim kreditima, a u trećem kvartalu banke očekuju rast tražnje za svim vrstama kredita.

I stanovništvo je u drugom tromesečju povećalo tražnju za gotovo svim vrstama kredita, a nastavak sličnih tendencija očekuje se i trećem kvartalu.

Posmatrano prema veličini preduzeća, kreditni standardi su pooštreni za velika preduzeća, dok su ublaženi za poljoprivrednike i mala i srednja preduzeća.

Na ublažavanje kreditnih standarda privredi uticali su smanjeni troškovi izvora finansiranja, što se, kako su naveli iz NBS, može dovesti u vezu sa ublažavanjem monetarne politike Narodne banke i Evropske centralne banke.

Nasuprot tome, banke su ocenile da su u smeru pooštravanja standarda delovali manja konkurencija u bankarskom sektoru i povećana percepcija rizika, a delom i opšta ekonomska i geopolitička situacija kada je reč o devizno ideksiranim kreditima.

Na ublažavanje standarda za odobravanje kredita stanovništvu uticali su smanjeni troškovi izvora finansiranja i konkurencija na tržištu ovih kredita, dok je situacija na tržištu nekretnina delovala u suprotnom smeru, što je, ocenjuju iz centralne banke, verovatno opredelilo nepromenjenost kreditnih standarda kod devizno indeksiranih kredita.

Anketa je sprovedena od 1. do 12. jula, a u njoj su učestvovali predstavnici 18 banaka, čije učešće je veće od 99 odsto bilansne sume bankarskog sektora.