18.08.2024.

11:03

Foto: Z.G.

Vesti

Festival radosti i mladosti: Deca iz cele Evrope zaigrali narodne igre u Užicu

Najveći festival dečjeg folklora u ovom delu Evrope, “Licidersko srce”, koje se održava 16. put. Učestvuje oko 1.100 dece iz 12 zemalja i oni će svoj nacionalni folklor predstaviti nastupima u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru.

Ivana Cvetković potpredsednica Organizacionog odbora festivala najavila je učešće 20 ansambala iz Ekvadora, Moldavije, Kine, Tunisa, Republike Burundi, Bugarske, Bolivije, Češke, Slovačke, Grčke, Republike Srpske i Srbije.

Informer

- Za organizaciju ovakvog festivala neophodna je podrška, i mi je imamo od samog početka od grada Užica kao suorganizatora, predstavništva Republike Srpske u Srbiji i opštine Čajetina. To nam je važno jer čuvamo prekogranični karakter festivala, koji se održava na teritoriji dve države. Imamo i podršku Ministarstva pravde i Ministarstva kulture, ali i brojnih preduzeća i privrednika, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Neizmernu zahvalnost dugujemo i volonterima – rekla je Ivana Cvetković.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je izuzetno sa ponosom rekla da joj je čast što se ovakva manifestacija održava u godini kada je Užice prestonica kulture Srbije. 

Informer

- Sva ova deca govoriće istim jezikom, jezikom igre pesme i zajedništva, i to je ono što nas posebno raduje. U njihovim izvedbama uživaće Užičani ali i svi posetioci i turisti. Od 2009. godine do danas Užice je ugostilo oko 13.000 dece iz oko 40 država - istakla je gradonačelnica Užica i dodala da su po prvi put gostuju deca iz Bolivije, Burundija i Ekvadora, a nastupiće i ansambli iz bratimljenog grada Harbina iz Kine i Banjaluke sa kojom se grad Užice bratimi u ovoj godini.

Informer

Pored folklornih koncerata, defilea, radionica i već tradicionalne izložbe narodnih nošnji i kostima zemalja učesnica, i ove godine neizostavni deo biće humanitarna akcija “Licidersko srce” a prihod je u dogovoru sa menadžmentom Zdravstvenog centra Užice namenjen za opremanje igraonice na Odeljenju dečije hirurgije OB Užice.

Mnoga deca su prvi put u Srbiji. Neki su prešli hiljade kilometara da bi se družili i upoznali druge kulture. Deca iz Bolivije, Ekvadora i Kine čula su za Novaka Đokovića iz Srbije, dok deca iz Evrope znaju i za Nikolu Jokića.