18.08.2024.

14:16

Foto: clipart

Vesti

Srbija na udaru groznice Zapadnog Nila! Lekari apeluju na širenje novih zaraza

Kako je potom saopšteno, svi zaraženi imaju tešku kliničku sliku, odnosno upalu mozga. Virus Zapadnog Nila, ako se iskomplikuje, može da dovede i do fatalnog ishoda.

Prema rečima epidemiologa dr Milunke Milinković iz Instituta "Batut" važno je napomenuti da groznica Zapadnog Nila uglavnom prođe bez simptoma kod ljudi i da se komplikacije stvaraju kod osoba sa već oslabljenim imunitetom.

Kaže i da je groznica Zapadnog Nila kod nas registrovana prvi put 2012. godine i kada je ova godina u pitanju, za sada ima uobičajen epidemiološki tok u Srbiji.

- Najveći broj zaraženih nema nikakve simptome bolesti, tako da ni ne znaju da su zaraženi. Svega 20 odsto obolelih ima neke blage simptome poput povišene temperature, bolove u mišićima, a pacijenata sa teškom formom bolesti bude manje od jedan odsto -laže dr Milunka Milinković.

Kako je nedavno izjavila za RTS, prosek obolelih od groznice Zapadnog Nila je 68 godina. Bolest je zastupljena kod oba pola i svih osam registrovanih pacijenata imaju teže kliničke slike.

Pored groznice Zapadnog Nila među građanstvom je prisutna i korona, a postoji strah i od epidemije majmunskih boginja. Takođe, nakon leta, postoji bojazan da se kod nas ponovo pojavi veliki kašalj, zbog slabog odziva za vakcinaciju.